RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Річниця початку Другої світової війни: найважливіші факти і інфографіка

1 вересня - річниця початку однієї з найкривавіших війн ХХ століття, що забрала життя мільйонів людей - Другої світової. Як і в Першу світову війну, Україна опинилася в епіцентрі подій.

"Апостроф" розповість про найважливіші факти Другої світової та про внесок України у перемогу.

Читайте також: Вчимося захищати Батьківщину: що зміниться в Україні з 1 вересня

Війна розпочалася 1 вересня з входженням німецьких та словацьких військ на територію Польщі з трьох напрямків по всій довжині кордону. Одночасно німецькі війська розпочавши атаку польських аеродромів і військових баз в Балтійському морі. У відповідь на це через два дні війну Німеччині оголосили Великобританія і Франція. Це і стало початком Другої світової війни.

Під час Другої світової війни бойові дії двічі пройшлися усією територією України. Наслідком зіткнення двох тоталітарних режимів стали величезні жертви як серед військових, так і серед цивільного населення країни.

У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція: загальні втрати, включно із убитими, померлими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими оцінюються у 8-10 мільйонів життів (військові — 3-4 млн., цивільні – понад 5 млн).

Понад 6 млн. українців воювали у Червоній Армії під час 1941-1945 років, 120 тисяч - зустріло нацистів у вересні 1939 р. у складі польської армії.

Окрім того, українці діаспори боролися у складі збройних сил США (80 тис.), Британської імперії (45 тис.) та Франції (6 тис.). Протягом 1942–1950-х рр. в Україні воювала УПА, в лавах якої перебувало близько 100 тис. людей.

В результаті бойових дій в Україні було зруйновано понад 700 міст, 16,5 тис. підприємств, 18 тис. лікувальних закладів, 33 тис. шкіл, вузів та науково-дослідних інститутів, 19 тис. бібліотек, понад 30 тис. колгоспів та радгоспів. Десять мільйонів осіб залишилися без даху над головою.

Раніше ми розповідали про те, чи зміняться тарифи на основне, чи будуть підвищені пенсії і на кого чекає мобілізація.

Вас також може зацікавити:

Навчання в українських школах з 1 вересня: як працюватимуть і чи можна відмовитися від очного формату

Знятих з військового обліку можуть мобілізувати: що потрібно знати

Чи вручають повістки одразу після весілля і розлучення: важливе пояснення