RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

Зелена аптека на підвіконні: як виростити мікрозелень в домашніх умовах

Українцям дали корисні поради та розповіли, як можна вирощувати мікрозелень у домашніх умовах.

"Апостроф" розкриває корисний лайфхак.

Вік мікрозелені не перевищує двох тижнів, а заввишки такі рослини будуть максимум до 10 сантиметрів. За цей період зелень максимально набирається сил і містить велику кількість корисних для організму.

Читайте також: Навіщо засипати сіль у раковину на кухні? Лайфхак від досвідчених господарок

Мікрозелень можна вирощувати:

  • у ґрунті;
  • у банці;
  • на серветках чи папері;
  • на ваті чи марлі.

На сьогоднішній день існує безліч видів мікрозелені, які підходять людині та годяться у вживання. Таких культур лише п'ять:

  • буряк, шпинат, амарант - вирощують у ґрунті, оскільки рослинам необхідна земля;
  • рукола, салат, редька, редиска, капуста червонокачанна та броколі, гірчиця - вони виростають на звичайній вологій серветці;
  • горох, квасоля, нут, сочевиця – краще вирощувати у воді, регулярно її оновлюючи, щоб на насінні не з'явилася пліснява;
  • цибуля, порей - потрібна глибока ємність до 2 см, але насіння важливо висаджувати густо;
  • пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис - насіння замочуєте на 12 годин, щоб воно проросло швидше.

Щоб виростити мікрозелень у банку, необхідно літрова банка, 3 столові ложки насіння, кришка з дірочками або відріз марлі. Насіння висипаєте в банку, заливаєте водою та залишаєте на ніч. Зранку потрібно злити воду, промити насіння до прозорості води. Потім зливаєте всю рідину, закриваєте банку кришкою або марлею, і перевертаєте вгору дном. Прибираєте банку в тепле місце і щоранку промивати насіння. Коли проростки будуть 3-4 см заввишки, їх можна вживати в їжу.

Щоб виростити мікрозелень на папері або серветці, потрібна неглибока широка ємність з перфорацією на дні, а також піддон до неї, паперовий рушник, світлий туалетний папір або серветка, а також насіння, пульверизатор і плівка. Дно контейнера застеляєте вибраним наповнювачем і розпорошуєте воду. По всій поверхні рівним шаром потрібно викласти насіння, накрити ємність плівкою та прибрати у тепле місце. Щодня на 20-30 хвилин прибираєте плівку для провітрювання насіння і обприскуєте їх водою. З появою перших паростків плівку потрібно прибрати, а контейнер перемістити на підвіконня.

Щоб виростити мікрозелень на ваті, потрібен контейнер з кришкою, вата або диски, насіння та відстояна вода. Потрібно вистелити на дно ємності наповнювач та зволожити його водою. Викладаєте насіння, накриваєте кришкою та прибираєте у тепле місце. Щодня необхідно провітрювати ємність і обприскувати насіння в міру їхнього висихання. Коли побачите перші паростки – прибираєте кришку та залишаєте контейнер із мікрогрином на підвіконні.

Раніше ми публікували посівний календар на вересень 2023 року.

Вас може зацікавити:

Коли краще копати картоплю у вересні: календар садівника до початку осені

Треба все зробити вчасно: як на початку вересня правильно посадити квіти у ґрунт

Чим підгодувати огірки, щоб збирати врожай до самих морозів: добрива може приготувати кожен