RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Пенсіонери можуть залишитися без виплат: як нардепи протягли в Раду "троянського коня"

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий законопроект, який, окрім врегулювання питання виплати пенсій громадянам, які працювали в державах СНД, розширює перелік підстав для припинення виплати пенсій.

У нюансах нових законодавчих ініціатив розбирався "Апостроф".

Читайте також: В Україні відбудеться індексація пенсій та субсидій: чого слід чекати наступного року

У законопроекті №9453, окрім врегулювання питання виплати пенсій людям, які працювали в державах СНД, уряд скористався своєрідним прийомом "троянського коня": всередині законопроекту міститься низка положень, що стосуються інших питань пенсійного забезпечення та викликають чимало питань.

"Останнім часом в нашому законодавстві часто використовується прийом, коли законопроєкт присвячений правильним питанням та містить правильні норми, але на додачу до них в текст включають положення, які не мають стосунку до теми, заявленої в назві, і є контраверсійними з точки зору сприйняття суспільством", - розповів "Апострофу" колишній міністр соціальної політики та віце-прем'єр України Павло Розенко.

Зокрема законопроект розширює перелік підстав для припинення виплати пенсій. Пропонується позбавляти пенсіонерів виплат у випадках:

  • тимчасове проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії;
  • якщо особа визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою в установленому законом порядку;
  • якщо пенсіонеру надано статус особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, згідно із Законом України "Про правовий статус осіб, які зникли безвісти за особливих обставин";
  • якщо пенсію не отримували протягом 6 місяців поспіль в організаціях, які здійснюють виплату та доставку пенсій, або у разі відсутності протягом 6 місяців поспіль видаткових операцій в установах банків за поточними рахунками, на які провадиться виплата пенсій;
  • якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Зазначається, що пунктів, що стосуються зниклих безвісти осіб, особливих питань не викликають. Якщо людина тривалий час відсутня, і невідомо, де вона знаходиться, і чи жива вона, то припинення їй пенсійних виплат до з'ясування обставин є цілком логічним перебігом. Інші пункти менш однозначні. Важко уявити собі людину в здоровому глузді, яка, перебуваючи за кордоном, добровільно вирушить до українського консульства та напише заяву: "Прошу не платити мені більше пенсії". Тому можна припустити, що цей пункт внесено до закону з якоюсь неочевидною метою. Можливо, надалі уряд має намір якимось чином спонукати співгромадян до написання таких заяв.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Пенсійному фонді розповіли, чи зараховується військова служба до пенсійного стажу.

Вас також може зацікавити:

Пенсії військовослужбовців: як нараховуються і чи є обмеження максимального розміру

Виплата пенсій у 2024 році: як зміняться вимоги до стажу

Не всі мають право: у ПФУ пояснили, що не впливає на суму субсидії