RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Яке свято 20 вересня: що не можна робити у цей день

У середу, 20 вересня, православні християни вшановують пам’ять мученика Євстафія Плакиди, який постраждав за віру у Христа у першому століття.

Про історію свята та заборонах цього дня розкаже "Апостроф".

Читайте також: Новий календар ПЦУ: коли в 2023 році день Святого Миколая і Собор Пресвятої Богородиці

Майбутній святий був родом з Риму і до хрещення був язичником і носив ім'я Плакида. Обіймав посаду полководця в армії імператора Траяна. Плакида разом з родиною таємно прийняв християнство, в якому отримав ім'я Євстафій.

Новий імператор, Адріан, коли Євстафій відмовився принести жертви язичницьким богам, позбавив його всіх нагород, титулів та почестей, і засудив усю родину на поживу левам. Проте звірі не зачепили засуджених. Після цього всю сім'ю кинули в тіло розпеченого мідного бика, проте жар був звернений у прохолоду, а сім'я мирно відійшла до Бога. Це сталося 118 року. Тіла після смерті виявили неушкодженими.

У цей день наші предки вірили, що не можна струшувати з вимитих рук воду. Традиційно, у церковне свято не можна говорити погані слова, сваритися та ображати інших. За народними прикметами, цього дня не дозволено дарувати подарунки, крім грошей, бо це можне погіршити стосунки з людиною. Дівчатам забороняли виходити на вулицю після обіду: вірили, що він "здує" всю молодость і красу.

Раніше ми публікували церковний календар на вересень 2023 року за новим стилем.

Вас може зацікавити:

Коли Покрова та День захисників та захисниць у 2023 році: нова дата

У вересні будуть сильні магнітні бурі: календар найбільш небезпечних днів

В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний перелік святкових дат