RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Україну чекає довга війна, потрібна зміна курсу: прогноз The Economist

Контрнаступ ЗСУ був заснований на надії, що ЗСУ, оснащені сучасною західною зброєю і які пройшли навчання в Німеччині, відберуть достатньо території, щоб забезпечити лідерам сильну позицію на переговорах. Цей план не спрацював.

Про це йдеться у статті The Economist.

Читайте також: Росіяни влаштували вночі пекло: відео наслідків смертельного удару по гуртожитку в Херсоні

Автори статті зазначають, що попри героїчні зусилля та прорив російської оборони під Роботиним, ЗСУ звільнили менше 0,25% території, яку РФ окупувала у червні. Лінія фронту завдовжки 1000 км майже змінилася. Українські військові все ще можуть зробити найближчим часом прорив, що призведе до краху крихких російських сил. Але з огляду на події останніх трьох місяців було б помилкою розраховувати на це.

"Просити про припинення вогню чи мирні переговори безглуздо. Володимир Путін не демонструє жодних ознак бажання вести переговори і навіть якби він хотів, йому не можна було б довіряти у дотриманні домовленостей. Він чекає, коли Захід втомиться, і сподівається на переобрання Дональда Трампа. Путіну потрібна війна, щоб підтримувати свою внутрішню диктатуру; будь-яке припинення вогню буде просто паузою, щоб переозброїтися та підготуватися до нового нападу. Якщо українці перестануть воювати, вони можуть втратити свою країну", - йдеться у матеріалі.

Автори пишуть, що Київ та партнери почали розуміти, що це буде війна на виснаження. Зеленський відвідав США для переговорів та заявив в інтерв'ю The Economist, що готується до довгої війни. Але, наголошується, на жаль, Україна до цього не готова, як і західні партнери, вони сторони все ще зациклені на контрнаступі. Автори наголошують, що Києву та Заходу настав час переосмислити військову стратегію і те, як керувати її економікою. Замість того, щоб прагнути "перемогти", а потім відновитися, метою має бути забезпечення того, щоб Україна мала достатню силу для ведення тривалої війни – і могла процвітати, наперекір її.

Перше рекалібрування – військове. Армія виснажена - багато найкращих військових із них загинули.

"Попри заклик, їй не вистачає живої сили, щоб підтримувати постійний широкомасштабний контрнаступ. Їй потрібно мобілізувати ресурси та змінити правила гри. Нова тактика та технології можуть призвести до перемоги над РФ. Українські технічно підковані підприємці нарощують виробництво безпілотників: українські безпілотники нещодавно знищили російські військові кораблі, їх ракети, схоже, пошкодили велику систему протиповітряної оборони в Криму, ймовірно, буде завдано ще багато ударів, щоб знищити військову інфраструктуру Росії і позбавити її військово-морського притулку в Чорному морі. . Проте Україна може завдати удару у відповідь, коли Росія бомбить її, і, можливо, навіть стримати деякі атаки", - пише The Economist.

Також Україні слід підвищити стійкість. Крім важкого озброєння, їй потрібна допомога у технічному обслуговуванні для ведення багаторічної війни: рутинний ремонт, надійне постачання артилерії та підготовка кадрів. Найбільше тривала війна вимагає кращої протиповітряної оборони. Україна не зможе процвітати, якщо Росія безкарно підриватиме інфраструктуру та громадянське населення, як вона це робила за останні 18 місяців. Зазначається, що Київ - напрочуд жваве місто, оскільки має ефективний захист від повітряних атак. Така сама система потрібна й іншим населеним пунктам, тому ескадрильї винищувачів F-16 і більше систем протиракетної оборони є вкрай важливими.

Зазначається, що Україні також терміново потрібне економічне перекалібрування. Це означає менше пишномовних планів повоєнного відновлення і більше уваги до збільшення виробництва та капітальних витрат вже зараз. Економіка скоротилася на третину та майже половина бюджету України оплачується західними грошима. Через дивну голландську хворобу воєнного часу валюта, гривня, зміцнилася, навіть попри те, що приватні інвестиції різко скоротилися. В умовах, коли близько 1 мільйона людей зі зброєю в руках та мільйони втекли з країни, робочої сили не вистачає.

Українська економіка має перейти від залежності від допомоги до залучення інвестицій, навіть всупереч те, що конфлікт не вщухає. Україна має великий потенціал - від виробництва зброї до переробки більшої кількості продукції, вирощеної на фермах. Місцеві та іноземні фірми мають більше інвестувати, а також залучити більше українців назад до спокійніших регіонів України.

У довгостроковій перспективі найкращою гарантією безпеки України є членство в НАТО.

"Занадто багато розмов про Україну ґрунтується на "припиненні війни". Це потрібно змінити. Моліться за швидку перемогу, але плануйте довгу боротьбу – і Україну, яка зможе вижити та процвітати", – резюмують автори.

Нагадаємо, минулої доби українські військові знищили 490 окупантів, 41 артсистему, 29 БПЛА та 15 броньованих машин ворога.

  • Вас може зацікавити:

Перша в сезоні атака на енергетику: всі подробиці удару по Києву 21 вересня - відео

Під Києвом ракета потрапила до заводу Pepsi: фото

Ранковий удар по Черкасах: фото та відео руйнувань у центрі міста