RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чи законно мобілізувати чоловіків з інвалідністю III групи: коментар юриста

Українські депутати запропонували мобілізовувати українців з інвалідністю на добровільній основі. Вони наразі не підлягають призову. Юрист зазначив, що особи з інвалідністю ІІІ групи, тобто з легкими розладами здоров’я, зможуть проходити альтернативну службу.

Відповідний законопроєкт оприлюднили на сайті Верховної Ради України.

Читайте також: Призов під час війни: в Раді пропонують нові підстави для відстрочки та звільнення зі служби

Як йдеться у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову під час мобілізації не підлягають такі військовозобов’язані:

  • які визнані особами з інвалідністю;
  • які відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до пів року, з наступним проходженням військово-лікарської комісії.

Водночас за частиною другої цієї статті, осіб з інвалідністю під час мобілізації можуть призвати на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Як повідомив адвокат Іван Ліберман "Фактам", брати участь у бойових діях можна по-різному, нести альтернативну службу.

"Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба", - уточнив він.

За його словами, багато українців до війни підробили собі довідки про інвалідність III групи для незаконного отримання соцвиплат, пільг, для поїздок у санаторії тощо.

"Таким чином, багато здорових людей, у яких немає інвалідності, зараз будуть тимчасово за згодою, а потім і обов’язково служити у війську", - пояснив юрист.

Ліберман зауважив, що усе "тимчасове" або "за згодою", швидко починає бути "обов’язковим" та під відповідальність.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, які категорії чоловіків не забиратимуть до війська восени.

  • Вас може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть у жовтні, а кого чекають величезні штрафи

Скільки в Україні людей з інвалідністю: Жолнович озвучила цифру за півтора року

Військова служба за місцем проживання: хто має право і чи можна перевестись в іншу частину