RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Загальна мобілізація: кого призвуть у жовтні, а кого чекають величезні штрафи

В Україні продовжуються загальна мобілізація та воєнний стан, тому низка категорій громадян можуть бути призвані до армії з 1 жовтня. Також чоловіки-переселенці мають попередити ТЦК про зміну місця проживання, інакше їм загрожує штраф до 5100 гривень.

Про це пише NV.

Читайте також: Мобілізація "сліпих": з яким зором не повинні призивати і як діють ВЛК

Кого мобілізують з 1 жовтня

Призов на строкову службу під час воєнного стану не проводиться, але особи віком від 18 до 27 років можуть підписати контракт на службу в Силах оборони. Мобілізації підлягають за станом здоров'я:

  • придатні у мирний та воєнний час;
  • обмежено придатні у час, придатні у час;
  • непридатні у мирний час та обмежено придатні у воєнний час;

Рішення про придатність приймає військово-лікарська комісія, на яку направляють, якщо особа не має права на відстрочку від мобілізації.

Таким чином, мобілізувати з 1 жовтня можуть:

  • придатних та обмежено придатних військовозобов'язаних від 18 до 60 років, які перебувають у запасі та не мають досвіду служби;
  • придатних та обмежено придатних військовозобов'язаних від 18 до 60 років з досвідом військової служби;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони проходять службу у запасі;
  • виключених та знятих з військового обліку, якщо ВЛК визнає їх придатними і вони не чинили тяжкого та особливо тяжкого злочину;
  • осіб з інвалідністю від 18 до 60 років, якщо ВЛК визнає придатними або обмежено придатними до служби за власним бажанням;
  • військовозобов'язаних жінок, які стоять на військовому обліку.

Чоловіки від 18 до 27 років, які не проходили термінову службу та навчання у ВНЗ чи військовій кафедрі, можуть йти служити лише добровільно на контракт. Жінки, які мають стати на військовий облік з 1 жовтня необов'язково будуть мобілізовані.

Багато громадян нашої країни через бойові дії були змушені залишити свої будинки. Тому переселенцям-чоловікам, після переїзду на нове місце, потрібно відразу ставати на військовий облік і лише після цього звертатися до центрів соціального захисту для оформлення довідки ВПО.

За ігнорування процедури взяття на військовий облік передбачено штраф у розмірі від 1600 до 3500 гривень, повідомила адвокат Катерина Аніщенко. Суму штрафу у разі встановлює військком і може трактувати цю норму на власний розсуд.

Несвоєчасне повідомлення ТЦК та СП про зміну облікових даних призовника, військовозобов'язаного або резервіста може бути підставою для накладення штрафу за порушення оборонного законодавства (стаття 210-1 КУпАП) у розмірі від 3400 до 5100 грн.

Крім того, про зміну персональних даних необхідно повідомити роботодавця. До їх обов'язків входить персональний військовий облік своїх працівників. Якщо вони вчасно не повідомляють ТЦК та СП про зміну облікових даних своїх працівників, їм доведеться сплатити штраф від 5100 до 8500 грн.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіка умовно засудили на 3 роки, з випробувальним терміном на 1 рік, за те, що він пройшов ВЛК, але відмовився від служби.

Вас також може зацікавити:

Морили голодом і катували, щоб пройшов ВЛК: ДБР затримало працівників ТЦК із Львівщини, фото та відео

Хто причетний до смерті мобілізованого Бориса Глушака: з'явилися фото та прізвища співробітників ТЦК та ВЛК

Це тягне на "кримінал": офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.