RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Мобілізація в Україні: чи мають право поліцейські затримувати чоловіків і доставляти до ТЦК

Під час загальної мобілізації непоодинокі випадки затримання поліцією та примусової доставки до ТЦК для у зв’язку з розшуком особи.

Чи такі дії законні - пояснив адвокат Роман Сімутін.

Читайте також: Гребуть всіх підряд: мобілізацію в Україні слід негайно змінити

За словами адвоката, затримувати можуть виключно наступні органи: поліція, СБУ, прикордонники, воєнізована охорона режимних та охоронюваних об’єктів та військова служба правопорядку. ТЦК до таких суб'єктів не відноситься.

Сімутін наголошує, що затримати людину можуть максимум на три години, а строк затримання обчислюється не з моменту доставки до відділку, а з моменту зупинки, тобто фактичного обмеження у пересуванні.

Проте затримання може тривати до трьох діб з обов’язковим повідомленням прокурора та виключно у випадках порушення правил обігу наркотичних речовин або незаконного перетину кордону.

В цей час затриманий має право користуватися правовою допомогою, знайомитися з матеріалами справи та повідомити родичів про затримання.

Затримання може застосувуватися всього у п'яти випадках (ст. 260 КУпАП):

  • припинення правопорушень;
  • коли вичерпано інші заходи впливу;
  • для встановлення особи;
  • складення протоколу, якщо неможливості скласти на місці;
  • забезпечення своєчасного розгляду справ та виконання постанов.

За словами адвоката, одна з підстав затримання поліцією, визначених ст. 262 КУпАП – це порушення військового обліку та законодавства про оборону, проте ця норма суперечить меті застосування затримання.

Сімутін наголошує, що при затриманні поліціянт повинен надати можливість скористатися правовою допомогою, надати докази та повідомити родичів.

Раніше ми писали, що в Україні беруть на військовий облік 16-річних.

  • Вас може зацікавити:

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані

Мобілізація "сліпих": з яким зором не мають призивати і як діють ВЛК

В Україні відрахують частину студентів під час війни: кого і коли це торкнеться

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.