RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Полювання" на ухилянтів: чи має право поліція затримати водія та доставити до ТЦК

Одна з підстав затримання поліцією, визначених ст. 262 КУпАП – це порушення військового обліку та законодавства про оборону, але вказана норма суперечить меті застосування затримання.

Це пояснює адвокат Роман Сімутін.

Читайте: На Одещині чоловік пройшов ВЛК, але відмовився від служби: як його покарали

Він наголосив, що затримання – це крайній захід і застосовується для припинення правопорушення і лише за умови, коли вичерпано інші засоби впливу. До того ж, у "старий" адміністративний кодекс запхнули нову норму, але процедурно вона неврегульована.

Адвокат розповів, що при зупинці "ухилянта" поліціянт повідомляє, що особа знаходиться у розшуку, тому він повинен його затримати та доставити до ТЦК, але при затриманні обов’язково складається протокол, роз'яснюються права, надаються для ознайомлення матеріали та підстави, а також правоохоронець повинен надати можливість скористатися правовою допомогою.

У той же час у поліцейського в планшеті в базі "АРМОР" зазначена інформація про ТЦК та відповідна стаття адмінкодексу. "Іншої інформації про обставини справи – що саме ви вчинили, за яких обставин, та які є докази вчинення вами правопорушення чи ухвала суду – вам не нададуть", - пояснює адвокат.

Саме тому поліція намагається доставити ухилянта до ТЦК без складання протоколу, адже це виглядає як незаконне затримання.

Тож осіб, які "пробиваються" по базі як розшукувані, не можуть затримувати, їх можуть лише "доставити", але доставка передбачає добровільність прибуття, а не примус, - наголосив юрист.

Нагадаємо, що психолог пояснювала, чому дехто з чоловіків боїться мобілізації.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

"Краще полетіти до Парижа, а не померти від війни": львівський фотограф втік з України та викликав бурю гніву

На Волині чоловік не прийшов у ТЦК через "оригінальну" причину: як його покарали

Намагався уникнути служби за 1500 доларів: на Миколаївщині затримали ухилянта, деталі