RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Осінні роботи в саду та на городі: що і в які дні можна посадити в жовтні

Жовтень - гаряча пора для садівників та городників, які не тільки збирають врожай, а й активно готуються до посіву зимових культур та тепличних рослин. При цьому варто керуватися підказками місячного посівного календаря щодо найбільш вдалих дат для відповідних робіт.

"Апостроф" публікує місячний посівний календар на другий осінній місяць.

Читайте також: Навесні все буятиме цвітом: ці квіти можна посіяти з осені

Посівний календар на жовтень-2023

1-2 жовтня - підходить для того, щоб садити озиму цибулю та часник у ґрунт, капусту у теплиці. Вдалі дні для посадки плодових дерев, ягідних кущів у саду, проте не рекомендують пересаджувати рослини.

3-5 жовтня - можна збирати коренеплоди, овочі та фрукти на довгострокове зберігання й консервації. Можна почати боротьбу зі шкідниками та бур'янами. Можна викопувати бульбу та цибулини квітів на зберігання. Можна садити багаторічні квіти та троянди. Обробляти сад від хвороб та шкідників, обрізати сухе гілля та листя.

6-7 жовтня - можна садити аґрус, смородину, малину та інші чагарники. У теплицях та на підвіконнях можна посадити зелень та листові салати. Радять сіяти насіння озимих буряків, редьки, моркви, цибулі, щавлю. Також можна садити троянди та інші багаторічні квіти. Підходить час для добрив та компосту.

8-10 жовтня - можна викопувати багаторічну цибулю та готувати ґрунт до зими через розпушування й перекопування. Треба робити санітарну обрізку та побілку дерев, очищення старої кори й мульчування троянд. Не рекомендують підгодовувати й поливати різні рослини.

11-12 жовтня - підходять дні для посіву зелені та салатів на підвіконні, посадки овочів у теплиці. Можна робити глибоке перекопування грядок й боротися з підземними шкідниками. Варто садити троянди, клематиси, багаторічні квіти, живопліт і вічнозелені рослини. Не рекомендують замочувати насіння.

13-15 жовтня - це період молодика. Не рекомендують працювати із рослинами

16-17 жовтня - можна садити озиму цибулю, часник на городі, цвітну та пекінську капусту у теплиці. Також радять садити троянди, плодові дерева, виноград й полуницю. Не рекомендують обрізати гілки й коріння рослин.

18-19 жовтня - не надто врожайні дні. Варто збирати рослини для одержання насіння та зберігання. Можна готувати консервацію на зиму, садити клематиси, тюльпани, нарциси і чорнобривці. Варто перекопати ґрунт, внести добрива, а також боротися з бур'янами й шкідниками.

20-21 жовтня - можна садити цибулю, часник, петрушку, моркву та щавель. Радять обробляти рослини від шкідників та мульчувати ґрунт. Можна провести обрізання зайвих пагонів і відцвілих суцвіть, тому що рани гояться швидко. Не рекомендується пересаджувати рослини та працювати з корінням.

22-24 жовтня - неврожайні дні, не радять нічого садити та сіяти. Варто уникати поливу й підживлення рослин. Можна перекопувати ґрунт та боротися з бур'янами, білити дерева й збирати врожай.

25-26 жовтня - врожайні дні. Радять садити будь-які рослини в теплиці, на підвіконні, сіяти сидерати, вирощувати озимі культури. Можна робити підгодівлі та поливи. Варто садити виноград, ягідні чагарники, зелені огорожі та різні квіти. Не рекомендують обрізати гілки та обробляти рослини хімікатами.

27-28 жовтня - період повного місяця. Уникайте робіт з росинами.

29-30 жовтня - варто сіяти та садити будь-які культури, викопувати пізні овочі на зберігання та вносити органічні добрива. Можна садити будь-які дерева та чагарники в саду, мульчувати ґрунт. Варто підгортати троянди та молоду малину. Не рекомендують пересаджувати рослини.

31 жовтня - вдалий час для збирання овочів й фруктів на зберігання. Можна боротися зі шкідниками й хворобами, проводити глибоке перекопування ґрунту. Можна садити квіти із в'юнкими стеблами, вирізати хворі та зайві пагони у садових рослин. Не радять щеплювати, пікірувати, а також пересаджувати будь-які рослини.

Раніше ми розповідали, чим засіяти грядки восени, щоб покращити врожай наступного року.

  • Вас також може зацікавити:

Як і навіщо боротися з бур'янами восени: поради городникам

Як можна використовувати опале листя в саду та на городі: 10 способів

Восени чи навесні? Коли краще удобрювати грядки і які добрива потрібні