RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Восени чи навесні? Коли краще удобрювати грядки і які добрива потрібні

Органічні добрива можна вносити як восени, так і навесні – це залежить від овочевої культури.

Про це повідомляє ukr.media.

Так, більшість овочевих культур варто підживлювати восени, у той час, як для підживлення огірків, брукви та селери рекомендується обирати весну і підживлювати з розрахунком 4-6 кг на кожний квадратний метр. Коли йдеться про картоплю, огірки, квасолю та томати, важливо уникати добрив, що містять хлор, тому рекомендується замінити калійну сіль на золу або сірчанокислий калій, а хлористий амоній – на карбамід (сечовину).

Під час використання сирого пташиного посліду як добрива, доцільно розчинити його у воді. Одну частину посліду розбавляють у 8-10 частинах води. Отриману суміш залишають настоюватися на 5-7 днів, після чого отриманим розчином поливають рослини. Підживлювати культури рідким добривом рекомендується після опадів, а потім ретельно розпушити ґрунт.

Читайте також: Знадобиться навесні: як зробити корисне добриво з бадилля помідорів, кабачків, кукурудзи

Морква, цибуля, а також різноманітні однорічні та багаторічні овочі, такі як салат, листова гірчиця, шпинат, кріп, петрушка, селера, спаржа та багаторічна цибуля, краще ростуть наступного року після внесення свіжого гною. Оптимальна норма внесення компосту під вищезгадані культури становить 3-6 кг на кожний квадратний метр. Для ефективності, добрива слід вносити, загортаючи їх в ґрунт.

У пісочних ґрунтах гній розкладається швидше, ніж у важких, тому там рекомендується використовувати максимальні дози органічних добрив: це покращить їх вплив на рослини.

Окрім органічних добрив під час активного росту рослин також застосовують мінеральні добрива. Особливо результативним є рідке мінеральне підживлення. Рідкі мінеральні добрива рекомендується використовувати наступним чином: аміачна селітра в дозі 20-30 г, суперфосфат і калійна сіль – по 10-15 г на кожні 10 літрів води. Ці пропорції підходять для застосування в початковій фазі вегетації та при формуванні зав'язей усіх видів овочевих культур.

Раніше ми писали, чим засіяти город після збору врожаю, щоб підвищити родючість ґрунту та вивести бур'яни.

  • Вас може зацікавити:

Коли найкраще копати картоплю у вересні: календар садівника на початок осені

Щоб не витрачатися на цибулю взимку, слід правильно закладати її на зберігання: корисні поради

Останнє підживлення троянд: що потрібно зробити з квітами на початку вересня