RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Будуть служити всі? У ЗСУ відповіли на спекуляції про мобілізацію

Військовозобов’язані українці мають прийти до "своїх" центрів комплектування і соцпідтримки, щоб оновити дані, а держава отримала реальну картину наявних в країні резервів.

Про це в ефірі телемарафону наголосив начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

Він нагадав, що під загальну мобілізацію в Україні підпадають чоловіки віком від 18 до 60 років, які за станом здоров’я можуть захищати свою країну, адже такий обов'язок прописаний в Конституції.

Читайте: Вручення повісток студентам: чи будуть у жовтні посилювати мобілізацію

"І для того, щоб бути готовим виконувати свій обов’язок, необхідно з’явитись в свої ТЦКСП та оновити свої облікові дані. Тобто, якщо є якесь право на відстрочку – надати це право. Щоб ресурси, які зараз є в ТЦКСП, використовувати правильно. Адже, наприклад, людина є по базі у реєстрі, є як військовозобов’язана і здорова, а вона має хворобу, але нічого не повідомила про це ТЦК. Відповідно, ми не знаємо цієї інформації, що людина вже не може проходити службу", – розповів військовий.

За його словами, те саме стосується й жінок з медичною освітою, які апріорі були військовозобов’язаними. Він зазначив, що їм потрібно стати на облік для того, щоб Україна знала, які має резерви.

Він наголосив, що ажіотаж навколо цього питання був штучно підігрітий, зокрема російською пропагандою, яка намагалась прирівняти облік до мобілізації.

"Мова йде не про фронт, мова взагалі не про мобілізацію. Мова про те, що зараз українська держава має чітко розуміти, якій в нас є резерв медичних працівників. І саме для того зараз наші жінки-медики стають всі на військовий облік", – сказав він, закликавши українців довіряти лише офіційним джерелам інформації та не читати "помийки з РФ".

Нагадаємо, у Верховній Раді дали прогноз щодо посилення мобілізації восени.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

В Україні запрацював реєстр військовозобов’язаних: які є дані в системі та чи можна через неї розсилати повістки

На який термін можна отримати відстрочку від мобілізації: в ТЦК дали пояснення

Відстрочка для студентів та освітян: в Раді запропонували нові правила мобілізації