RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

За крок до заборони УПЦ МП: за що саме голосувала Рада, яка реакція церкви і яким буде механізм

Верховна Рада попередньо підтримала законопроєкт, який дозволить заборонити Українську православну церкву (донедавна Московського патріархату). Водночас, до другого читання його можуть змінити та посилити.

Про деталі такого рішення повідомляє "BBC News Україна".

Читайте також: Священник УПЦ МП благословляв окупантів на Харківщині: фото та заява СБУ

Таким чином, у разі ухвалення у цілому урядовий закон запустить непростий та тривалий механізм до подальшої заборони УПЦ.

Це відбуватиметься так: Державна служба з етнополітики та свободи совісті встановить, що в релігійної організації є свій центр в РФ. Потім видасть церкві розпорядження виправити ситуацію. Якщо цього не станеться, служба подасть позов у суд на юридичну особу. Тільки після цього суд може ухвалити рішення про заборону.

Як пише видання, втілити відповідний механізм буде складно з двох причин. Перша - судові процеси тривають довго, тому до реальної заборони з моменту ухвалення закону можуть минути роки. Друга - УПЦ (МП) як єдиної юрособи не існує, а є лише окремі організації, проти яких необхідно подавати позови. Йдеться про Київську метрополію (головна), єпархії (близько 50-ти), окремі парафії (кілька тисяч). Таких юросіб в Україні налічується близько дев'яти тисяч.

Водночас в УПЦ назвали це порушенням прав людини та переслідуванням церкви. Стверджують, що ще з травня минулого року УПЦ стала незалежною від Москви та заявляють, що будуть оскаржувати закон у разі ухвалення у цілому. Примітно те, що дехто з єпископів УПЦ (МП) перед голосуванням закликав депутатів "подумати про свою душу" після смерті, опосередковано погрожували "Божою карою". Подібні повідомлення колегам розсилали прихильники УПЦ у провладній фракції "Слуга народу".

Проте УПЦ визнає, що повну автокефалію не проголосила.

Відтак, формальні підстави для судового позову Держслужба має, однак залишається відкритим питання, який термін триватиме судова тяганина та який обсяг має бути судових позовів.

Співрозмовники видання в церковних колах повідомили, що саме такий судовий шлях є найбільш легітимним і не викликає різкого осуду на Заході через порушення релігійної свободи та прав людини. За європейськими нормами, рішення про заборону релігійних організацій має ухвалювати виключно суд.

Тому документ міг би стати стимулом та приводом для місцевої влади законно відібрати в УПЦ (МП) право користування держмайном, стати способом тиску на УПЦ (МП), щоб йшла на компроміси з владою, зокрема, у питанні звільнення Києво-Печерської лаври.

Також джерела в правоохоронних органах зазначали, що вже мають заплановані варіанти активізації роботи у разі ухвалення закону. Проте, про що саме йдеться - тримають у секреті.

Оскільки УПЦ називає незаконними всі рішення органів влади щодо власних структур, храмів та землі, й ефективно оскаржує це в судах, тому обіцяє робити аналогічно надалі.

Раніше "Апостроф" розповідав про те, як подолати московський патріархат в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Вперше в історії: суд ухвалив вирок митрополиту УПЦ МП

Це не релігійне питання: чому потрібно закрити УПЦ МП в Україні

Плач Онуфрія: коли влада поставить крапку у справі УПЦ МП