RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Дмитрів день 2023: нова дата, заборони та потужна святкова молитва

У четвер, 26 жовтня, за новим церковним календарем християни східного обряду будуть вшановувати День пам'яті великомученика Димитрія Солунського.

"Апостроф" публікує основні традиції, заборони та молитви.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Як відомо, у народі це свято зветься Дмитрів День. Цьогоріч дата змістилася, адже Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський календар.

Традиції у Дмитрів день

З давніх часів збереглися традиції, пов'язані з Днем пам'яті Димитрія. Віряни, як правило, відвідували богослужіння у церквах, а також молилися святому.

Ще існувала традиція цього дня - поминати померлих родичів, у молитві просити за упокій їхніх душ. У Дмитрів День для покійних в будинку ставили миску з водою. Вважалося, що померлі так зможуть вмитися.

Було заведено пригощати усіх солодощами, подавати милостиню жебракам, але з проханням, щоб ті пом'янули покійних.

Зазвичай у цей день готували млинці - символ закінчення жнив. Перший млинець повинен був з'їсти найстарший член родини, якщо ж його немає в живих, то йому млинець клали на підвіконня.

За традицією цього дня вітають з іменинами чоловіків на ім'я Дмитро.

Основні заборони у цей день

Вважається, що Дмитрів день завершує хліборобський рік, "замикає" землю і приводить зиму. При цьому ключі тримає у себе до весни, після чого передає Юрію. Ще цей день розглядався як один із термінів для сватання.

Було заведено влаштовувати поминки за покійними батьками, через що Дмитрівський тиждень називався батьківським чи дідовим.

Заборонено у Дмитрів день і в Дмитрівську суботу працювати. Не можна шити, кроїти, прясти, рубати дрова, а також займатися будівництвом.

Радять заздалегідь помити мити підлогу, постелити лавки полотном, повісити в хаті чисті рушники. Вважалося, що вночі батьки приходять, тому їм стелять полотно. Чисті рушники - також для таких гостей.

У цей день заборонено грати весілля, краще перечекати до 7 січня.

Сильна молитва у Дмитрів День

"Святий і славний Великомучениче Христів, Димитріє, скорий помічнику і гарячий заступниче всіх, що з великою вірою й надією на Господа линуть до тебе! Стоячи зі сміливістю перед Царем Небесним, разом з нами молитовно випроси у Нього прощення гріхів наших, та щоби визволитись нам від всепагубної хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча і вічного покарання. Благай доброту Його, щоб Він щедрим був до міста нашого і до всякого міста, села і країни.

Випроси у Царя царів дарувати перемогу та звитягу християнам над ворогами їх, для всієї ж Держави нашої випроси спокій, тишу, міцність у вірі та успіхи в чеснотах і побожності. А всім нам, що щиро Йому вклоняємося та вшановуємо почесну пам’ять твою, виблагай благодатне зміцнення на справи благі, щоб ми все добре та вгодне для Владики нашого Христа Бога тут чинили, та сподобилися – за нашими покаянними благаннями й твоїми до Нього молитвами – наслідувати Царство Небесне для вічного прославлення Його з Отцем та Святим Духом. Амінь!"

Раніше "Апостроф" опублікував церковний календар з новими датами свят на жовтень.

  • Вас також може зацікавити:

Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день

Археологи виявили біблійне місто Содом, за легендою знищене Божим гнівом

Чи можна віруючим ненавидіти росіян? Філарет пояснив слова з Біблії про любов до ворога