RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як українці житимуть після закінчення війни: демограф дав прогноз до 2040 року

Після закінчення війни у великих містах, де традиційно багато молоді, життя вируватиме й народжуваність підвищуватиметься. Але післявоєнного "бебі-буму", як, скажімо, після Другої світової, очікувати не варто, адже дітей сучасні люди народжують більш "свідомо", з огляду на власні можливості.

Про це пише ТСН.

До початку повномасштабного вторгнення Росії, у листопаді 2021-го, в ООН заявляли, що населення нашої країни скорочується дуже швидкими темпами й до 2050 року кількість українців може зменшитись до 35 мільйонів.

Читайте: 52 мільйони не буде ніколи: демографи озвучили кількість населення України через 10 років

В Інституті майбутнього зазначають, що зараз важко спрогнозувати, скільки через 2-3 роки в Україні буде людей, з урахуванням тих, які виїхали через війну. Станом на початок травня 2023 року в Україні проживали 29 млн осіб, і лише 12 млн — економічно активне населення. Але за 10 років, прогнозують експерти, людей в Україні буде не набагато більше.

"Залежно від цього, наш прогноз може раніше справдитися, або якщо війна триватиме довше, то скорочення кількості населення відбуватиметься інтенсивніше. Якщо війна закінчиться скоріше, то оці 30,5 мільйона будуть у нас не 2037 року, а 2040-го. В будь-якому разі тенденція до скорочення чисельності населення збережеться, тому що вона існувала у нас і у відносно мирний час", — розповів заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень Олександр Гладун.

Читайте: Названо два міста, з яких з лютого 2022 року виїхало за кордон найбільше українок

У той же час створити сім’ю стане важче. Цю кризу поглиблює війна, оскільки на фронті гине немало чоловіків. Але ще до 2014 року на 100 жінок, за статистикою, припадало приблизно 85 чоловіків. Експерти прогнозують, що у 2037 році в Україні буде 16 мільйонів жінок і 14,5 мільйона чоловіків.

Нагадаємо, що демографи підтримують ідею щодо зниження призовного віку до 25 років, мотивуючи це важливістю захисту своєї країни в умовах агресії сусідньої держави.

  • Вас може зацікавити:

Скільки українців готові залишити свої будинки, якщо війна затягнеться: дані соцопитування

Скільки українських біженців хочуть залишитися в Німеччині: озвучено неймовірну цифру

Скільки українців не повернулось в Україну з початку повномасштабного вторгнення: інфографіка