RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як виглядають Карпати та озеро Синевир восени: казкові фото

Одним із найулюбленіших місць відпочинку українців є Карпати та озеро Синевир. Особливо чарівно вони виглядають у листопаді, коли на деревах ще є різнобарвне листя, а вода прихована за серпанком туману.

Дивовижні фото оприлюднені користувачами соціальної мережі Facebook.

Читайте також: Каньйони, водоспади, озера та фортеці: куди в Україні під час війни можна поїхати відпочити

"Озеро Синевир (інша назва Морське око) - найбільше і найглибше високогірне озеро України, воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, має площу близько 7 га (середня глибина 8-10 м, максимальна 22-24 м). Навіть у найтепліші дні в Синевирі прогріваються лише верхні 1-2 метри озера до максимальної температури 13 °C. Тут водяться три види форелі - озерна, райдужна та струмкова. Вода цього озера є еталоном якості природної води в Україні. Купатися у Синевирі заборонено. На прибережжі поширені близько 90 видів рослин, занесених до Червоної книги України, ростуть стрункі ялини, вік яких становить 140-160 років”, - пише автор поста.

На невеликому півострові Синевиру височить 13-метрова композиція "Синь і вир". Вона вирізана із червоного дерева та важить понад 30 тонн. У 1983-1984 роках її створили закарпатські скульптори Іван Бровді та Михайло Санич. У цій композиції втілено народну легенду про пастуха Віра та його кохану дівчину Сінь. Згідно з ним, саме тут було вбито пастуха, якого любила графська дочка, а її сльози після загибелі коханого стали озером Синевір.

Унікальні карпатські букові ліси - головна перлина флори "Синевиру". Найпоширенішою серед хвойних порід є ялина європейська, висота якої сягає 40 метрів.

Також на території Національного парку "Синевір" можна побачити частину унікального об'єкта світового значення, одного з найскладніших та наймасштабніших оборонних будівель Другої світової війни - легендарну лінію Арпада. Ця грандіозна фортифікація створена в Карпатах військовими, інженерами та вченими Угорщини та Німеччини у 1943-1944 роках для захисту від настань червоноармійців. Її розміри справді вражають: 600 кілометрів, 300 з яких було прокладено в Україні, а решту – у Румунії. Зараз лінія Арпада нагадує руїни військових об'єктів та техніки, а також так звані невеликі кам'яні піраміди.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Карпатах випав перший сніг у 2023 році.

  • Вас також може зацікавити:

Олена Зеленська у модних джинсах приїхала до Карпат до великих прийомних родин: фото

Як провести вихідні: топ-10 ідей для активного відпочинку та перезавантаження

Як краще провести вихідний день: топ-5 порад