RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата і традиції

У 2023 році Собор Пресвятої Богородиці українці святкуватимуть 26 грудня у зв'язку з переходом на новоюліанський календар. Раніше свято припадало на 8 січня, тобто одразу після Різдва Христового.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Історія свята Собору Пресвятої Богородиці


Собор Пресвятої Богородиці є дуже старим святом, яке запровадили ще за ранніх часів Християнської Церкви. Таку назву має через те, що саме цього дня проводять загальне (соборне) вшанування всіх осіб, наближених до Ісуса Христа та Діви Марії. Окрім Богоматері, вшановують також царя Давида, Йосипа (чоловіка Діви Марії), Якова (брата Христа).

Традиції на Собор Пресвятої Богородиці

У цей день церква звертається до Богоматері із хвалебними співами, оскільки саме вона дала життя Спасителю. За традицією, жінки моляться перед іконою Пречистої Діви Марії, просячи здоров'я, щастя, легких пологів. Моляться святому царю Давиду, що вважається заступником музикантів. Також його просять приборкати гнів, що отруює душу.

З давніх часів Собор Пресвятої Богородиці вважається жіночим святом. Предки називали цей день "Бабині каші", оскільки, як правило, варили кашу та пригощали гостей, породіль, повитух, а також вагітних. Їм традиційно дарували різноманітні подарунки (особливо борошняне), молилися за здоров'я. Вагітним та їхнім чоловікам не можна в цей день працювати, щоб дитина народилась здоровою. День оповитий веселощами, музикою, співами, танцями та розвагами.

Раніше "Апостроф" розповідав, що вчені виявили давні тексти Євангелія.

  • Вас також може зацікавити:

Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день

Археологи виявили біблійне місто Содом, за легендою знищене Божим гнівом

Чи можна віруючим ненавидіти росіян? Філарет пояснив слова з Біблії про любов до ворога