RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Як отримати відстрочку від призову: список документів і покрокова інструкція

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, утім військовозобов’язаних громадян, які мають відстрочку, не можуть мобілізувати, принаймні до закінчення терміну відстрочки.

Канал "Ти ж юрист" пояснює, як можна отримати відстрочку від призову під час мобілізації.

Читайте: У Львові працівники ТЦК силоміць забрали паркувальника з роботи: відео і всі подробиці

Якщо для відстрочки є підстави, до ТЦК та СП за місцем військового обліку потрібно подати заяву та додати до неї документи, які підтверджують, що людина дійсно не підлягає призову.

Заяву про відстрочку можна подати при отриманні повістки або ж коли потрібно отримати відмітку у військово-облікових документах для виїзду за кордон.

До заяви необхідно додати документи, які підтверджують факт наявності відстрочки (наприклад, медичні довідки, висновок МСЕКу, свідоцтво про народження дитини або медичні документи, що підтверджують стан здоров’я родичів).

Заяву зареєструють у журналі вхідної кореспонденції. Після цього її повинна розглянути комісія, яка формується на базі військкомату.

Після цього можна отримати виписку з книги протоколів (в ній зазначають дані особи, що подавала заяву та претендує на відстрочку, дату народження, безпосередньо саму підставу відстрочки, номер і дату протоколу засідання комісії та підписи членів комісії).

Зауважимо, що отримати відстрочку від призову можна лише до моменту набуття статусу військовослужбовця. Після зарахування до особового складу військової частини військовозобов'язаний вже не зможе подати заяву, навіть попри "залізобетонних" підстав.

Нагадаємо, що Верховна Рада має намір не мобілізувати волонтерів.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.


  • Вас зацікавить:

На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах

На Закарпатті працівники ТЦК схопили водія автобуса, який привіз дитячу збірну на змагання: подробиці скандалу

"Настав час інших": в Києві рідні військових вийшли на мітинг, фото