RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Що робити, якщо працівники ТЦК намагаються "запхати" вас в авто: пояснення юриста

Кричущі випадки перевищення повноважень та застосування сили представниками ТЦК є грубим порушенням громадянських прав в Україні.

Про це юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор з Tactical combat casualty care Володимир Романчук розповів у статті "Як покращити мобілізацію без бійок на вулицях і облав на чоловіків".

Читайте також: Як за законом мають вручатися повістки: у ТЦК розвіяли 10 міфів

Юрист пояснив, якщо працівники ТЦК нехтують нормами чинного законодавства, намагаються кудись доставити військовозобов'язаного або посадити в авто проти волі, йому краще не розпочинати бійку, оскільки в такій поведінці є ознаки низки протиправних дій, за які в КПК України встановлено відповідальність.

За його словами, насамперед потрібно перевірити, чи відповідає повістка всім вимогам. Порядок денний, що не містить потрібної інформації, не є офіційним викликом у ТЦК, а значить, зобов'язання там з'явитися немає. Якщо після видачі неналежно оформленої повістки громадянина відпускають додому, він абсолютно вільний. А якщо працівники ТЦК силою намагаються помістити особу в транспортний засіб, необхідно дотримуватися наступного алгоритму:

  • Не підписуйте жодних протоколів, адже якщо під час конфлікту присутні або в ньому беруть участь офіцери поліції, їх дії надалі можуть розглядатися як затримання для встановлення особи та/або з'ясування обставин будь-якого правопорушення.
  • Незалежно від присутності поліції, телефонуйте 102 і повідомляйте, що вас силою намагаються заштовхати в автомобіль, вказавши фактичну адресу перебування та адресу, куди вас, ймовірно, везуть. Не уточнюйте, що це працівники ТЦК, тоді поліція з більшою ймовірністю прибуде.
  • Не сприяйте діям працівників ТЦК, не підписуйте документи, не слідуйте на власному транспорті за ними.
  • У разі конфліктної ситуації, коли ваші права порушуються, почніть відеозйомку та звертайтеся до людей поряд на вулиці: друзів, знайомих, звичайних перехожих, закликаючи їх знімати правопорушення та викликати поліцію.
  • Якщо співробітники ТЦК проти вашої волі доставили вас до ТЦК і СП, не підписуйте надані вам документи, викликайте поліцію, зв'яжіться з адвокатом і продовжуйте відеозйомку. Перебуваючи у ТЦК, розмовляйте з працівниками ввічливо та спокійно, але впевнено.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіки укладали фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю, щоб уникнути мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах

Чи вправі роботодавець вручати повістки працівникам: докладна відповідь юриста

Затримання поліцією на вимогу ТЦК: адвокат відповів, наскільки це законно

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.