RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Зі "справи Князєва" зникла стаття про "організовану злочинну групу": НАБУ не знайшло доказів

У кримінальному провадженні проти ексголови ВС Всеволода Князева за підсумками досудового розслідування, детективи НАБУ і САП змінили кваліфікацію. Зі справи зникла одна стаття, а також звинувачення у діяльності "організованої злочинної групи".

Так, 16 травня 2023 НАБУ повідомило Всеволоду Князєву про підозру у нібито отриманні неправомірної вигоди та вказало, що попередньо кваліфікувало справу "за частиною 4 статті 368 (одержання хабаря) та частиною 4 статті 369 (пропозиція хабаря) Кримінального кодексу". А 4 жовтня з повідомлення НАБУ звинувачення Князєва за ст. частиною 4 ст. 369 ККУ зникло, таким чином у справі лишилася лише одна стаття Кримінального кодексу.

"3 жовтня 2023 НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою Голови Верховного Суду в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі. Кваліфікація: ч. 4 ст. 368 КК України", - заявили в НАБУ.

Частина 4 статті 369 ККУ, якої наразі у матеріалах справи ексголови ВСУ вже немає, передбачає протиправні діяння щодо неправомірної вигоди, вчиненні "організованою групою осіб чи її учасником". В НАБУ не пояснили зміну кваліфікації у справі. Не офіційно ж визнали, що існування злочинної групи у складі Верховного суду України довести не змогли.

"Із суддями велика проблема", - заявило джерело НАБУ виданню "Дзеркало тижня".

Слідство так і не знайшло достатніх доказів та підстав їх винуватості, і жодному судді ВСУ САП так і не вручила повідомлення про підозру.

Раніше ж у НАБУ, попри факт, що доказів для звинувачень не було, заявляли про тотальну корумпованість суддів Верховного суду.

"Для отримання грошей використовували "бек-офіс", який виконував роль посередника між Верховним Судом і тими, хто хотів вирішити в суді свої проблеми", - стверджували в НАБУ.

Ексголову ВС НАБУ і САП затримали у травні за підозрою в отримання хабаря в розмірі 2,7 млн доларів. Згодом з'ясувалося, що таку суму нібито отриманої неправомірної вигоди слідство довести не може -понад 1 млн доларів, вилучених в кабінеті Князєва, виявилося такими, що не мають стосунку до справи. НАБУ змінило версію обвинувачення, але знову ж таки - публічно пояснень з цього приводу детективи не надавали.

Захист ексголови ВС наголошує на тому, що справа Князєва стала наслідком зумисної провокації. Про замовні та політичні мотиви свого переслідування заявляв і сам Князєв.

За оцінкою юристів, це провадження може не мати судової перспективи саме через провокативну складову та недоведеність інкримінованого судді злочину.