RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вбити двох зайців: чим небезпечний новий законопроєкт щодо посилення мобілізації

Ухвалення законопроєкту про мобілізацію до 30% правоохоронців може спровокувати хвилю поліційного свавілля та негативно позначитися на суспільстві. Затримання "ухилянтів" стане системним явищем.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін на своєму каналі у Telegram.

Читайте також: Навіть тверезий стає "п'яним": в Україні поліція придумала "лайфхак" для поборів з водіїв

Йдеться про зареєстрований законопроєкт №10209ро внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мудрої мобілізації та забезпечення оптимальної боєздатності військових підрозділів під час воєнного стану".

Документом передбачено можливість мобілізації на ротаційній основі до 30% від особового складу силовиків - з 160 тисяч поліцейських мобілізують близько 50 тисяч.

Як вважає юрист, основними критеріями відбору тих, кого поїде на ротацію, буде лояльність, виконання показників та вказівок.

"Будеш варнякати, що потрібно керуватися законом, а не вказівками - підеш на ротацію, не даватимеш робочих показників, наприклад, щодо кількості адмінпротоколів і штрафів - підеш на ротацію, ігноруєш вказівки щодо затримання ухилянтів - займеш їхнє місце у війську. Але найгіршим може бути те, що почнеться вал замовних справ", - пояснив Сімутін.

Відповідний законопроєкт він пояснив двома причинами. Перша - у такий спосіб будуть тиснути на правоохоронців, аби вони давали показники та виконували протиправні вказівки. Друга причина - планують цим законом "вбити двох зайців". Зокрема, виконати запит громадян про відправку на фронт поліцейських, а також залишити на службі тих, хто буде беззаперечно виконувати будь-які вказівки.

"Незалежно від фінального сценарію - це матиме негативні наслідки для суспільства. Адже поліціянтам доведеться доводити свою ефективність та незамінність перед начальством. І якщо протоколи за п’янку та штрафи і зараз клепають без дотримання процедур, то потім це явищем стане масовим. Якщо поліціянти намагаються дистанціюватися від затримань так званих "ухилянтів", розуміючи незаконність своїх дій, то невдовзі це знову зробиться системним явищем", - резюмував адвокат.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, у Херсонській області посилили пошук ухилянтів.

  • Вас може зацікавити:

ТЦК почали працювати з базою "Оберіг": які є перегиби і що каже закон

У Львові працівники ТЦК силоміць забрали паркувальника з роботи: відео і всі подробиці

На Закарпатті працівники ТЦК схопили водія автобуса, який привіз дитячу збірну на змагання: подробиці скандалу