RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Символ зимових свят: хто такий Миколай і чому він святий

6 грудня за григоріанським календарем святкують День Святого Миколая, 19 грудня - за юліанським. Ця свято з особливим нетерпінням чекають малюки, адже слухняні традиційно в цей день знаходять під подушкою подарунки-миколайчики.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Що відомо про Святого Миколая

Образ Святого Миколая є втіленням людяності, доброти та високих моральних цінностей. Цей день нагадує про взаємодопомогу та турботу, коли варто допомагати знедоленим, бідним й хворим людям. Святий Миколай є символом новорічних свят, якого в радянські часи замінили на Діда Мороза.

Відповідно до переказів, Миколай народився в родині багатих греків, які були християнами. Його батьки довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу, що за народження дитини віддадуть його служінню. Коли з'явився на світ, дійсно став священиком, а потім єпископом на території сучасної Туреччини. Ім’я означає "переможець народний". На інших мовах це ім'я звучить так: Ніколас, Ніклас, Клаус, Мікулаш та Міклос.

Після смерті батьків, отримав значний спадок, проте не став жити в розкошах, а почав роздавати добро іншим, але тим, хто дійсно цього потребував. Про такі вчинки існує чимало легенд.

Ще в молодому віці він став опікати сиріт та знедолених, допомагаючи, розраджуючи та захищаючи. Існують легенди і про надзвичайну силу молитов, якими заспокоював урагани та рятував рибалок від неминучої гибелі, зцілював хворих, рятував від смерті.

Відомо, чому є традиція класти подарунки у шкарпетки. Він одного разу вирішив допомогти бідним сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати собі у дружини. Він закинув через димохід три мішки з золотими монетам, які впали в оселю і потрапили у шкарпетки сестер, які сушились перед вогнем.

Через це заведено класти подарунки від імені Святого Миколая у святкові імпровізовані шкарпетки у день смерті святого.

Миколай помер 6 грудня близько 345 - 352 рр..

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями