RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Свято Маланки за новим календарем: коли готувати Щедру кутю і ворожити на кохання

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. У зв'язку з цим всі свята з фіксованою датою тепер відзначають на 13 днів раніше. Таким чином, день Маланки відзначається 31 грудня, а Василя - 1 січня.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції та заборони цього свята.

Читайте також: Чи відпочиватимуть українці на Новий рік і Різдво: скільки буде вихідних

історія свята

У дохристиянські часи в українців існувала давня легенда, згідно з якою богиня кохання Лада та бог всеїдної гармонії Ладо мали дочку Маланку. Якось викрав її змій і ув'язнив у підземеллі. Але молодик, на ім'я Василь звільнив красуню з полону і за це вона вийшла за нього заміж. Саме тому наші пращури вшановували Маланку, яка була символом Місяця, а наступного дня святкували день Василя, який символізував Сонце.

Що можна робити у свято Маланки: традиції

На святковому столі цього вечора обов'язково стоїть Щедра кутя, а ще можна готувати різні пиріжки, ковбаси, вареники та млинці. Усі страви мають бути ситними. Наприклад, готувати рибу за давніми традиціями заборонено, бо тоді щастя попливе з дому, як маленька рибка.

Готували страви зі свинини. У давнину, в дохристиянські часи, наші предки запікали ціле порося як пожертву Василю, який вважався покровителем цієї тварини. Тоді він дарував сім'ї достаток та щастя. Також можна було готувати різні страви зі свинини: холодець, ковбасу, сало тощо.

Також наші пращури пекли спеціальний обрядовий хліб. Коли жінка починала вимішувати тісто на випічку, то йшла, не моя руки, з чоловіком "лякати" дерева, що погано вродили. Людина при цьому брав ціпок або сокиру, підійшовши до дерева, він стукав тричі по корі і говорив: «Не родитимеш, рубатиму, а народитимеш, буду поважати». Дружина повинна була відповісти за дерево: "Не рубай мене, а перевеслом підпережеш, я тобі ще пригодлюся". Після цього вона витирала об кору дерева руки.

Традиції та святкування Маланки та Василя

Маланка та Василь – це, як уже говорилося, народні назви свят. Увечері на Маланку традиційно відзначають Щедрий вечір, або багатий на Святвечір. За святковим столом збирається вся родина, а на стіл ставлять найкращі страви, обов'язково – щедру кутю та узвар. Птаха та рибу не подають - щоб щастя не "улетіло" і не "вплило".

Після застілля прийнято просити один одного прощення, а молодь традиційно вбирається і йде щедрувати після заходу сонця аж до півночі - співають щедрівки, відганяючи всяку нечисть, і вітають усіх зі святом. Зустрічають хазяї пригощають щедрівників солодощами, а нині прийнято давати і кілька монеток. Цікаво, що якщо раніше Щедрий вечір випадав на Старий Новий рік, то нині - це напередодні Нового року, тобто на новорічний стіл, крім інших частування, потрібно буде поставити кутю та узвар.

За старих часів у ніч з Меланки на Василя також спалювали старий одяг і одягали новий - це символізувало початок нового життя. Незаміжні дівчата ж у цей час традиційно ворожили. Після опівночі чи рано-вранці на Василя чоловіки вирушали до сусідів, родичів, друзів, щоб "засіяти" їх. Для цього навколо будинку та в будинку розсипали зерна пшениці, вівса, ячменю, жита і казали: "На щастя, на здоров'я, на Новий рік". Вважається дуже гарною прикметою, якщо першим поріг будинку у новому році переступить чоловік. Тому й засівати вирушали лише хлопці та чоловіки. Більше того, на свято Василя традиційно йдуть свататися, тож у цей час незаміжнім дівчатам можна чекати у гості не лише засівальників.

Ворожіння на Маланки

Ніч з Маланки на Василя вважається однією з наймагічніших і придатних для ворожінь - на кохання, нареченого та заміжжя. Згідно з повір'ям, у ніч з 13 на 14 січня нечиста сила краде на небі Місяць, щоб настала непроглядна темрява. З потойбічного світу виходять духи і блукають серед нас - ось найкращий момент поставити їм запитання і отримати відповіді. Є кілька способів таких ворожінь:

Ворожіння з чоботом

Одне з найпопулярніших: слід взяти свій чобіт і опівночі, стоячи на порозі у себе вдома, кинути його на вулицю якнайдалі. Куди чобіт впаде носком - звідти чекати нареченого.

Ворожіння на рисі

Взяти чашку рису і зі словами "Скажи, доля, чого мені чекати: доброго чи злого" загадати бажання і висипати крупу з чашки на стіл. Потім потрібно вибрати з крупинок всі погані та перерахувати їх. Якщо їх непарна кількість – не збудеться бажання, парна – здійсниться.

Василя та Маланки - заборони та забобони

За народними повір'ями у свято Василя та Маланки:

  • не можна виносити сміття, особливо ввечері – винесеш щастя та благополуччя;
  • не можна сваритися і сваритися;
  • не варто брати і позичати - весь рік будеш у боргах ходити;
  • не варто одягати поношений одяг та одяг темного кольору;
  • не можна вголос говорити число "тринадцять";
  • жінкам не можна засівати.
  • Також не радять у свято перераховувати дрібні монети – це до злиднів, а ось великі купюри, навпаки, можна. Заручини на Василя обов'язково призведуть до вдалого шлюбу, а дитина, яка народиться цього дня, буде щасливою.

Щедрування на Маланку

Це одна з найцікавіших новорічних традицій українського народу. Жінки та дівчата збиралися, переодягалися та обходили своїх сусідів, співаючи щедрівки та прославляючи господарів будинку. Щедрувати починали після заходу сонця, коли, за повір'ями, вилазить різна нечиста сила.

Перевдягалися у різних фольклорних персонажів. Ця розвага була особливо популярною серед молоді, яка любила веселитися. З колективу зазвичай обирали одного хлопця, який мав грати Маланку, його перевдягали у жіночий одяг. Іншими персонажами були Орач, Ведмідь, Коза, Циган, Журавель, Рогатий чорт. Такий звичай у народі називався "водити Маланку".

На світанку 1 січня хлопці теж йшли засівати. Насамперед цей звичай мав ритуальне значення, адже вважалося, що він приносить сім'ї добробут, щастя, багатство. Сіяти дозволялося лише хлопцям, бо дівчата не приносять щастя.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українці святкуватимуть Різдво Христове, згідно з новоюліанським календарем.

  • Вас також може зацікавити:

Різдво по фен-шуй: де поставити і як правильно прикрасити ялинку

Церковний календар на грудень: повний перелік свят

Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік