RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Яйця по 17 грн і картопля по 22: постачальниця харчів для військових має чотири готелі у Хорватії

Постачальниця харчів для українських військових Тетяна Глиняна, як виявилось, має у власності чотири готелі у курортному місті Спліт в Хорватії.

Про це пишуть "Наші гроші".

Читайте: Яйця по 17 і не тільки: Рахункова палата підтвердила завищення цін при закупівлях в Міноборони

Вдалось встановити, що з осені 2023 року Глиняна стала бенефіціаром компаній "Zen Adria d.o.o.", "Pigment d.o.o.", "Mimoza d.o.o.". Ще в одній фірмі "Nazarii d.o.o." вона стала засновницею у 2016 році.

Ці фірми володіють готелями:

  • Бутік-готель Mirari має 18 кімнат, ресторан та басейн на даху.
  • Готель Ora категорії 4* має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб.
  • Бутік-готель Luxe категорії 4* має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб.
  • Готель Posh категорії 5* має 6 апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

Відповідно до інформації, що розміщена на сайтах агенцій нерухомості в Спліті, готелі з подібною локацією, які мають 18 і більше номерів, коштують від 2,5-3 млн євро. Тобто, для купівлі чотирьох готелів у центрі Спліту потрібно більше 10 млн євро.

Тетяна Глиняна була засновницею у компаніях з т.зв. "білоцерківської групи", які були або ж є великими постачальниками харчів для військових. Це ТОВ "Преміум компані", ТОВ "Візит", ТОВ "Укрпродакорд ВР" та ТОВ "Гранд консалт" (8,16 млрд грн у 2020-2023 роках).

Зазначається, що ціни продуктів "Гранд консалту" в контрактах з Міноборони дуже завищені. Наприклад, в угоді, яка діяла у другому півріччі 2023 року, гречка коштувала 66 гривень за кілограм. А в контракті на перші три місяці 2024 року ця крупа коштує 50 грн за кілограм. За даними Держстату, роздрібні ціни на гречку у цей період були у півтора-два рази меншими. У липні гречка коштувала 48 грн, під кінець року ціна опустилась до 32 грн. Зараз гречку можна купити по 26 гривень за кілограм.

Під час вторгнення підряди Міноборони були виведені з "Прозорро" і контрактна ціна яєць злетіла до 17 гривень за штуку. У подальшому ціни були знижені, але все рівно лишились вищими від роздрібних цін

Також до складу "білоцерківської групи" відносяться інші юрособи, зареєстровані на інших фізосіб. У тому числі ТОВ "Актив компані", яке наприкінці 2022 року отримало найдорожчий підряд Міноборони вартістю 13,16 млрд грн з яйцями по 17 гривень і картоплею по 22 грн. Зараз власником цієї фірми є Олександр Дмитревич з Білої Церкви. Це бізнес-партнер онука Глиняної Назарія Березюка. Назарій нині є власником ТОВ "Міт мікс" (Узин Білоцерківського району, виробництво консервів), бенефіціаром якого раніше була сама Глиняна.

У 2015 році Тетяна Глиняна та Руслан Березюк фігурували у справі про хабар полковнику Нацгвардії за сприяння перемозі у тендері по консервах за 10% від суми контракту. Але тоді Глиняна не потрапила у вирок, а її зятя Руслана Березюка засудили до незначного умовного терміну.

За даними "Наших грошей", справа НАБУ по контрактам Міноборони з завищеними цінами під час війни наразі далека від завершення. Досудове розслідування може бути завершене під кінець 2024 року.

Нагадаємо, у Хорватії заарештували яхту кума президента Росії, проросійського політика Віктора Медведчука Royal Romance.

  • Вас також може зацікавити:

У нас вбивали і за менші гроші, ніж ті, які крутяться в Міноборони - Дана Ярова

Скандал із закупівлею військової форми: Міноборони висунуло свою версію

Яєць по 17 гривень не було? Резніков прояснив ситуацію