RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Законопроєкт про мобілізацію, спроба номер 2: стало відомо, що буде в оновленому документі

Урядовий проект закону про мобілізацію №10378 відкликали з Верховної Ради для доопрацювання, але в Міноборони заявили, що вже мають нову редакцію законопроєкту.

Про це повідомляє ТСН.

Вчора ввечері міністр оборони Рустем Умєров заявив, що нова редакція законопроєкту вже. У ньому планується встановити чіткий термін служби по мобілізації. Окрім того, звільненим з полону запропонують залишатися у війську й якщо військовий погодиться, то отримає кілька місяців відпустки. Солдатів строкової служби планується демобілізувати.

Найбільш скандальні пункти з нового законопроєкту можуть прибрати. Йдеться про внесення до реєстру боржників і блокування рахунків ухилянтам. Право на відстрочку планують надавати людям з 3-ю групою інвалідності і військовозобов’язаним, які мають дружину або чоловіка із числа осіб з інвалідністю, у тому числі 3-ї групи.

Також у законопроєкті буде пункт про відстрочку для усиновителів, опікунів, піклувальників, названих батьків, батьків-вихователів.

Читайте: Мобілізація триває: в Раді пояснили, чому в селах забирають до війська більше чоловіків

У новій редакції хочуть позбавити відстрочки чинних народних депутатів України, щоправда, поки незрозуміло, як це працюватиме на практиці. А от без відстрочки хочуть лишати працівників підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України та правоохоронних органів.

Крім того, зі скандального законопроєкту планують вилучити норми звільнення поліцейських та прокурорів у зв’язку із призовом на військову службу. А повернути на військовий облік планують осіб, які прийняті на службу до правоохоронних органів.

Водночас для органів прокуратури, правоохоронних органів, органів системи правосуддя та досудового розслідування, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування в Порядку, визначеному Кабміном з чітким визначенням професій та посад, хочуть надати право на бронювання працівників.

Також очікують зміни й для студентів: якщо здобуття освіти послідовне, то надання відстрочки переглянуть, а право на це планують вже залишити тим, хто зарахований на інтернатуру. Окрім того, пропонується прописати норму щодо надання відстрочки від мобілізації для науковців та викладачів за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Повісток за електронною поштою не буде. В новій редакції законопроєкту хочуть запровадити підставу для звільнення з військової служби військовослужбовців, чиї родичі загинули під час участі в АТО та уточнити статті Кримінального кодексу, за якими дозволено призивати до мобілізації засуджених осіб, за їх бажанням.

Крім того, планують скоротити терміни звільнення строковиків після ухвалення закону та запровадити надання відстрочки до 25 років, або 6 місяців у разі звільнення у віці понад 25 років.

Також планується розпочати базову загальновійськову підготовку в закладах вищої освіти всіх форм власності від 2025 року чи розпочати базову військову службу у рік наступний за роком, у якому припинено чи скасовано правовий режим воєнного стану. Обов’язковим цей пункт для виконання стане для тих, хто претендуватиме на посади державної служби, прокурорів, на службу в поліції.

Нагадаємо, що українці бурхливо відреагували на відкликання на доопрацювання скандального проєкту закону про мобілізацію №10378.

  • Вас може зацікавити:

"Подивимось, що внесуть": яким може стати закон про мобілізацію після відкликання

Депутатів на фронт: Безугла показала зміни у законі про мобілізацію

Не батогом, а пряником: які ідеї "м'якої" мобілізації українців обговорюють в кулуарах влади