RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Процедуру оформлення статусу УБД спростять: які зміни готує Рада

Верховна Рада ухвалила два законопроєкти, які мають спростити механізм надання статусу УБД.

Про це йдеться в матеріалі видання ZN.

За словами голови правозахисного центру "Принцип" Любов Галан, народні депутати у першому читанні ухвалили два законопроєкти - №10062 та №9681. Документи зареєстрували у парламенті через запит суспільства та посилене обговорення законодавчих ініціатив стосовно напівавтоматизації чи автоматизації надання статусу УБД.

Читайте також: Без груп інвалідності: в закон про мобілізацію внесли неочікувані зміни

Законопроєкт №10062 пропонує змінити механізм отримання УБД для військовослужбовців, які:

  • виконували бойові завдання під час воєнного стану;
  • через бойове поранення перебувають на лікуванні або у відпустці для лікування;
  • були захоплені в полон під час бою (крім тих, хто здався добровільно);
  • є заручниками РФ;
  • інтерновані до нейтральних держав;
  • зникли безвісти.

Підставою для надання статусу УБД буде бойове розпорядження командира, який впродовж трьох діб має направити документ в електронному форматі до Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Цей реєстр працює в Україні з 2019 року.

"Здавалося б, він має спростити життя, але ні — він працює самостійно, без привʼязки до інших систем. Тож потрібну інформацію не можна просто взяти з реєстру - її однаково треба збирати в ручному режимі. Бо він не має доступу до інших інформаційних баз, а вони - до нього. Щоби створити єдину уніфіковану базу й заодно спростити процедуру оформлення УБД, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який має встановити особливий порядок набуття УБД під час воєнного стану", - йдеться у матеріалі видання.

Документом пропонується, аби бійці, які воювали, отримували УБД на підставі довідки про безпосередню участь у бойових діях. Тобто довга бюрократична процедура замінюється лише однією довідкою, яку уповноважені особи повинні будуть сформувати протягом п’яти днів після завершення бойового завдання.

Видання зазначає, що подібна процедура передбачає автоматичне надання статусу УБД після того, як сформовано витяг разом із унікальним електронним ідентифікатором. Автори матеріалу запевняють, що обидва законопроєкти мають спростити та пришвидшити процедуру надання статусу

"З огляду на те, що державні програми підтримки пов’язані з цим статусом, це мало б значно полегшити шлях ветеранів і їхніх родин у непростому процесі повернення в цивільне життя. Своєю чергою держава могла б системно реагувати на їхні потреби", - резюмувало видання.

Раніше ми розповідали, що Безугла показала зміни у законі про мобілізацію.

Вас може зацікавити:

Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроекту

Чи можна 17-річним виїжджати з України під час війни: коментар адвоката

Блокування карт, штрафи та інші заборони: які обмеження чекають на тих, хто ухиляється від мобілізації