RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Арсен Жумаділов може бути причетний до бізнесу на окупованих територіях - правозахисник

Голова ДП "Державний оператор тилу" Арсена Жумаділова та його рідний брат Мурат, який проживає у Криму і отримав російське громадянство, можуть мати відношення до російської компанії "Атлант сервис", яка займається транспортним бізнесом та грошовими переказами на окупованих територіях. Номери телефонів "Атлант-Сервис" співпадають з номерами українських компаній, співвласником яких був Арсен Жумаділов.

Про це йдеться у розслідуванні активіста та правозахисника Олександра Аронця на сайті Censor.net.

Він нагадав, що раніше повідомлялося про російське громадянство дружини Жумаділова. Але, на відміну від заступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека, чия дружина теж має російський паспорт, Міноборони не лише не звільнило Жумаділова з посади, але навіть не призначило службової перевірки та не відреагувало ситуацію.

Олександр Аронець пише, що Арсен Жумаділов, його дружина Сабріна та брат Мурат є адміністраторами Фейсбук-сторінки "Чонгар-Чаплинка-Каланчак", на якій з 2015 року публікують стан роботи КПП до Криму та рекламують послуги пасажирських перевезень з/до Криму та супутніх логістичних послуг. Разом з ними адміністратором ФБ-пабліка є російський автоперевізник "Атлант Сервис", послуги якого активно рекламуються у групі.

"Зі сторінки компанії у "Вконтакте" можна дізнатися, що її "основна діяльність полягає в організації пасажирських перевезень Україною, РФ, СНД, Польщею, Кримом, Грузією, Латвією". І що це – "провідна транспортна організація у Запорізькій, Херсонській області, Криму з пасажирських перевезень", заснована у 2015 році, має понад три десятки співробітників і перевезла понад 20 000 пасажирів", - пише Аронець.

Правозахисник наводить докази того, що "Атлант Сервис" – російська компанія: один з двох сайтів компанії до кінця 2023 працював у російському домені .su. На сайті був перелік регулярних маршрутів, в т.ч. з Москви до міст Криму та окупованих міст Херсонської та Запорізької областей.

"Мабуть, навряд чи у когось є сумніви, що організація перевезень із окупованих українських міст можлива лише за наявності комунікації із окупаційними адміністраціями, а головне – з російськими військовими та спецслужбами", - акцентує увагу Олександр Аронець.

Він зазначив, що вказані на сайті та на рекламних зображеннях "Атлант Сервис" телефони співпадають із зазначеними номерами при реєстрації української ТОВ "Кримський стиль", власником якої зараз є Мурат Жумаділов, а до 2014 її співвласником і директором був сам Арсен Жумаділов.

За інформацією Аронця, "Атлант Сервис" займається нелегальними грошовими переказами з/на окуповані території, зокрема, "ЛДНР" та до росії. Правозахисник зв'язався з оператором компанії і переконався, що за їхнього посередництва можна перевести гроші до окупованого Луганська, отримав підтвердження, що можлива передача значних сум у готівці на непідконтрольні Україні території та у росію. Аронець припускає, що їх перевозять автобусами, що належать компанії.

На думку правозахисника, це питання повинні розслідувати українські правоохоронці.

"Яке відношення брати мають до перевезень з/на окуповані росією українські території, нелегальних грошових переказів між Україною та росією, а також окупованими територіями – пропоную встановити правоохоронним органам. Українським правоохоронним органам", - підсумовує Олександр Аронець.