RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Не був в ТЦК - обмежать в правах: якими послугами не можуть користуватись "ухилянти"

Наразі чоловікам призовного віку без згоди ТЦК стає все складніше реалізовувати свої права: на роботу, чи навчання, або для планового лікування їх можуть прийняти лише якщо у них є військово-облікові документи.

Якими послугами зараз не можна скористатися без узгодження в ТЦК, розповів керівник практики військового права ЮК "Приходько та партнери" Іван Колганов.

Читайте також: Цього точно не буде: в Раді назвали скандальні норми, які приберуть з закону про мобілізацію

"Треба звернути увагу, що приймати на роботу або зараховувати на навчання громадянина можна лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також і щодо перетину державного кордону є обов'язкова вимога наявності військово-облікового документа", – зазначає юрист.

Як приватні, так і державні установи й організації зобов'язані перевіряти всі документи про військовий облік під час прийому співробітника на роботу, інакше роботодавцю загрожує штраф.

"У постанові Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 "Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів" передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації, навчальні заклади й установи охорони здоров'я повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис у разі прийому на роботу або на навчання", – пояснює Колганов.

Протягом тижня після прийому на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання вони повинні повідомити ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов'язаних і резервістів.

Крім того, військовий квиток необхідний у центрі зайнятості — без нього військовозобов'язаний не зможе набути статусу безробітного.

Жодних обмежень щодо лікування військовозобов'язаного в закладах охорони здоров'я в чинному законодавстві не існує, але на практиці під час звернення до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Проте медики зобов’язані насамперед надати необхідну медичну допомогу.

За словами юриста, якщо мова йде про планову допомогу, то в пацієнта вимагатимуть військово-обліковий документ. У разі відмови чоловіка спочатку відправлять у військкомат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіки укладали фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю, щоб уникнути мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах

Чи вправі роботодавець вручати повістки працівникам: докладна відповідь юриста

Замість фронту - на завод: у Раді озвучили цікаву ідею щодо мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.