RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Стрітення Господнє 2024: на яку дату випадає свято за новим календарем

У 2024 році віряни за новим календарем раніше відзначатимуть велике церковне свято Стрітення Господнє, ніж зазвичай. Якщо раніше свято випадало на 15 лютого, то тепер - на 2 лютого.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день

На новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року перейшли УГКЦ та ПЦУ, тому церковні свята отримали нові дні святкування, на 13 діб раніше.

Стрітення Господнє: історія свята

Цього дня християни вшановують зустріч Ісуса Христа, Сина Божого, з народом. За церковними переказами, Діва Марія та Йосип принесли новонародженого до храму для подяки Господу. Там на них чекав Симеон Богоприємець, котрий став символом народу. Він жив близько 300 років, чекаючи зустрічі з Ісусом, та тільки-но взяв малюка на руки, то помер, визнавши у Христі Визволителя, про якого мовилося у пророцтві.

Свято називають саме Стрітенням Господнім, адже у старослов'янській мові "стрітення" означає "радість" та "зустріч". Зустріч Ісуса та Симеона принесла радість.

Історія сягає корінням ще III-IV століть - саме в цей час вперше зустрічаються у творах згадки про святкування Стрітення. Офіційно свято визнали у Візантійській імперії 542 року у період правління імператора Юстиніана.

Примітно також, що Стрітення святкували на території України навіть у дохристиянські часи. Називалось свято по-різному:

  • Громовиця;
  • Стріщення;
  • Зимобір.

В народі вважалося, що це день, коли зима відходить, а літо отримує свої права. Дорогою зустрічаються, сперечаються між собою, через це така мінлива погода. Здавна існує легенда: якщо ввечері потепліло, то перемогло літо і воно залишиться до наступної зими.

Свято Стрітення Господнього вплелося у народні вірування, коли прийшло християнство. Виникли унікальні традиції. У цей день варто сходити до церкви. Освячують на Стрітення Господнє воду та свічки. Вважається, що останні захистять від грому та блискавки влітку. Їх потрібно буде лише запалити під час грози. Це дозволяло предкам уберегти своє життя та худоби.

Воду необхідно набрати у новий посуд, який ще не використовувався. Посуд з освяченою водою вдома зберігали та пили, як цілющу, адже вірили, що вона здатна здолати будь-яку хворобу.

Нагадаємо, раніше ми публікували новий церковний календар на 2024 рік.

  • Вас також може зацікавити:

Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список

Чи можна вірянам ненавидіти росіян? Філарет пояснив слова з Біблії про любов до ворога

Археологи виявили біблійне місто Содом, за легендою знищене Божим гнівом