RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Закордонна" мобілізація українців: які країни вже відмовились від видачі ухилянтів

На тлі планів посилити мобілізацію в Україні, влада, здається, не проти "примусового" повернення на батьківщину громадян, які легально чи протизаконно втекли від війни. Але європейські країни не збираються здійснювати "екстрадицію" ухилянтів.

Ресурс "Слово і діло" пише, які країни вже заявили про категоричну відмову "депортації" українців додому.

Читайте: Як повернути додому мільйони українських біженців: в Раді назвали три головні пріоритети

У Австрії, де проживає 14 тисяч придатних до військової служби українців, . заявили, що ніколи не стали б видавати чоловіків призовного віку, які приїхали після початку повномасштабної війни. У МВС країни наголосили, що це було б масовим зазіханням на державність країни.

У Німеччині мешкає майже 200 тисяч українських чоловіків мобілізаційного віку. Оскільки Конституція країни передбачає, що громадяни не зобов'язані служити в збройних силах проти своєї волі, влада не може примусити до цього й людей з інших країн.

Категорично проти екстрадиції чоловіків з України й Угорщина. Там вже заявили, що всі біженці з України знаходяться "в безпеці", перебуваючи на її території.

У Чехії перебуває приблизно 200 тисяч українських чоловіків із різними видами віз. Але не існує міжнародних правових механізмів повернути Україні громадян призовного віку для мобілізації.

Читайте: Скільки людей виїхало за кордон з 2022 року і скільки зараз живе в Україні: демограф назвала цифри

В Естонії живуть близько 7,5 тисяч українців призовного віку. Влада країни не має наміру "висилати" в Україну чоловіків.

У Польщі також не збираються депортувати військовозобов'язаних українців, але готові "створити умови, щоб вони самі повернулися на батьківщину".

Нагадаємо, що Польща планує на шість місяців продовжити дію спецзакону про допомогу українським біженцям, але після цього терміну умови перебування в країні можуть посилити.

  • Вас може зацікавити:

Ще одна країна платитиме українцям за повернення додому: хто і коли зможе отримати допомогу

Скільки українців в Швейцарії готові їхати додому: результати опитування

Скільки українців-чоловіків серед біженців у Польщі: дані дослідження