RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Стрітення Господнє: історія, традиції і прикмети одного з найбільших церковних свят

У 2024 році українці святкують Стрітення Господнє 2 лютого вперше після переходу на новий церковний календар — Новоюліанський. Раніше це свято відзначали в 15 лютого.

"Апостроф" розповідає про відзначення одного з найбільших свят церковного календаря.

Історія свята

Стрітення Господє - це християнське свято, яке відзначають у пам'ять про принесення до Єрусалимського храму немовляти Ісуса Христа його батьками. Це відбулося на 40-й день після Різдва. Діва Марія та Йосиф принесли Богу подяку за немовля. Для обряду посвяти їх зустрів Симеон Богоприємець.

Назва свята перекладається як "зустріч", оскільки в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти. У народі Стрітення вважається днем зустрічі зими з весною.

Читайте також: Великий піст у 2024 році за новим календарем: дати та головні заборони

Традиції святкування Стрітення

Цього дня в церквах проводять богослужіння, де християни можуть освятити свічки та воду. Вважається, що остання має цілющі властивості. А свічки захищають будинок від хвороб, горя та біди, зокрема від блискавок і грому.

Також у цей день можна звертати до Бога з проханнями про допомогу. На Стрітення варто і простити всі образи та проявити до найближчих людей розуміння та тепло.

Народні прикмети

Окрім цього, існують різні народні прикмети, пов'язані зі Стрітенням. Заведено ставити тарілку із зерном на вулицю на ніч. Якщо зерно вкриється росою, вважається, що рік буде врожайним. Якщо залишиться сухим - урожай буде несприятливим.

А якщо в цей день тепла та сонячна погода – до теплої весни. Дощова - до спекотного літа, а якщо йде сніг - до пізніх заморозків навесні. З даху капає вода - зима довго протримається.

Чи обов’язково святкувати за новим церковним календарем

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, на яку дату випадає Стрітення Господнє за новим календарем і чому.

  • Вас також може зацікавити:

Буде 20 знамень: у старця Іларія знайшли велике пророцтво про перемогу Україну у війні

Росія теж візьме участь: "грецький Нострадамус" пророкував Третю світову війну з ріками крові

Дощі і мокрий сніг: лютий прийде в Україну з новою порцією опадів