RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Набирають і мовчать: українцям розповіли, чим небезпечні "німі" дзвінки

Практично кожен українець хоч раз стикався з ситуацією, коли на його телефон дзвонить незнайомий номер, але після прийняття виклику у слухавці чутно лише тишу.

Ресурс GSMInfo пише, чим небезпечні такі дзвінки.

Читайте: В Україні шахраї "проапгрейдили" телефонну схему

Німі дзвінки – це явище, яким промишляють зловмисники. Найпоширеніша причина полягає в перевірці активності номера шахраями та "спамерами", які перевіряють, чи може власник номера стати їх "клієнтом".

Шахраї, які незаконно купують базу номерів, спочатку тестовим дзвінком перевіряють, які номери все ще використовуються. Як тільки абонент бере трубку, номер позначається як активний, тому на нього в майбутньому надходитимуть "небажані" дзвінки.

Оскільки одні й ті ж бази продаються різним людям, громадяни можуть отримувати багато "німих дзвінків". Для автоматизації процесу шахраї можуть навіть використовувати спеціальні сервіси, які телефонують за допомогою роботів.

Зазвичай німі дзвінки від шахраїв зазвичай тривають кілька секунд – зловмисники визначають, що власник взяв трубку, після чого скидають, оскільки всю потрібну інформацію вони вже отримали. Однак є і німі дзвінки, в яких хтось просто довго мовчить і дихає. Такий метод, як правило, використовують колектори, намагаючись залякати боржника, вплинути на нього психологічно. Найчастіше вони телефонують в нічний час, коли людина найбільш розслаблена і вразлива.

Читайте: Видаліть їх негайно: які повідомлення надсилають телефонні шахраї

Єдиний спосіб позбутися таких дзвінків – перевіряти номери через спеціальні додатки, які визначають номери та не брати слухавку. Через деякий час "мертвий" номер може отримати статус "неактивний", і шахраї та колектори, можливо, приберуть його з бази даних.

Нагадаємо, в Україні з’явилася нова шахрайська схема, завдяки якій зловмисники вже встигли лише у листопаді вкрасти у клієнтів Monobank 65 мільйонів гривень.

  • Вас може зацікавити:

Як не потрапити на гачок "інтернет-жебраків": в поліції озвучили важливі правила

Схоже на "Гру в кальмара": українці масово потрапляють на гачок шахраїв і втрачають величезні суми

"Вакансії" від шахраїв: яку схему "заробітку" на українцях запустили в соцмережах