RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Краде - сусід, а платите - ви: що треба знати про оплату за комуналку не за лічильниками

У випадку відсутності лічильника на газ чи воду громадяни змушені сплачувати і за свою комуналку, і за втрати будинку.

Що треба знати про оплату за комуналку не за лічильниками, досліджував "Обозреватель".

Читайте також: Українцям перерахують комуналку: кого це торкнеться

Найкращий варіант, коли у кожній квартирі є свій лічильник на воду і сума квартирних лічильників збігається з показами домового лічильника. Проте зазвичай різниця становить десятки і навіть сотні кубометрів на місяць. Справа у тому, що є квартири без лічильників, тому вважається, що втрати – це і є їхнє споживання. Але якщо у всіх є лічильники, то втрати мають розподілити між всіма мешканцями.

У разі, якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показаннями вузлів розподільного обліку.

Для того, щоб сповільнити нарахування використання води, чи газу, "підприємливі" мешканці втановлюють на лічильниках "магніти". У такому випадку сплачувати за шахраюватого сусіда доведеться усім споживачам у будинку.

Комунальні підприємства вимагають зі споживачів заплатити донарахування у випадку, якщо помітили будь-які втручання у роботу лічильника. Спеціалісти проводять обстеження та оформлюють акт. Споживач має право у цьому акті сформулювати свої аргументи і не погодитись з результатами обстеження.

Якщо після донарахування споживач відмовляється платити, комунальне підприємство має право звернутись до суду. Зазвичай саме так і відбувається. Здебільшого суди стають на бік комунальних підприємств та змушують користувачів заплатити за донараховане.

Раніше ми розповідали, як і коли можна платити за світло 40% від тарифу.

  • Вас також може зацікавити:

Комуналка для українців подорожчає: коли можуть підняти тарифи

Платіжки за комуналку: хто може не платити і як захиститися від штрафів

У 2024 році зросте тариф на передачу електрики: чи збільшаться платіжки українців