RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

"Колісний" лайфхак: навіщо водії висмикують шипи із шипованих шин

Шиповані шини використовуються в зимовий період для підвищення безпеки та керованості автомобіля на засніжених або обледенілих дорогах. Проте інколи можна помітити, як водії спеціально висмикують шипи з шипованих шин.

Далі "Апостроф" розкаже, в чому полягає причина.

Читайте також: Як уникнути аварій і ДТП в тумані: поради з безпечного водіння авто

Особливості шипованих шин

Зимова гума, що створена під шипування, має рисунок протектора з великими шашками, де залишено місце для самих шипів. У основі протектора гума жорсткіша, а поверхневий шар шипованої покришки зазвичай м'якший. Це зроблено для того, аби забезпечити краще зчеплення в мороз. Водії обирають шиповану гуму з декількох причин:

  • Покращене зчеплення на льоду. Шипи на шинах ефективно "вгризаються" в лід, забезпечуючи краще зчеплення та стабільність автомобіля при русі по обледенілих ділянках дороги.
  • Більша безпека при екстреному гальмуванні. На льоду і твердому снігу шиповані шини можуть значно скоротити гальмівний шлях порівняно з нешипованими зимовими шинами, що знижує ризик аварій.
  • Краща керованість. Шипи допомагають підтримувати кращий контроль над автомобілем на слизьких поверхнях, підвищуючи безпеку при поворотах та маневруванні.
  • Підвищення впевненості водія. Знаючи, що шини забезпечують краще зчеплення з дорогою, водії можуть почувати себе більш впевнено та комфортно за кермом в складних зимових умовах.
  • Ефективність в різних зимових умовах. У регіонах з суворими зимами, де лід та затверділий сніг є частим явищем, шиповані шини можуть бути особливо корисними для забезпечення безпеки та комфорту під час їзди.

Чому шипи спеціально висмикують

Водії висмикують шипи з кількох причин. Подібне може відбутися в наступних ситуаціях:

  • В разі, якщо шипи вже зношені. Якщо шипи сильно зношені і втратили свою ефективність, водії можуть вирішити видалити їх, щоб зменшити шум від кочення та покращити комфорт під час їзди. Проте варто пам’ятати, що це позбавить шину основної функції – підвищеного зчеплення з льодом.
  • Перехід на літо. У деяких випадках, якщо водій не має можливості змінити шини на літні, він може вирішити видалити шипи з шин для кращої їзди в теплу пору року.
  • Пошкоджені або висунуті шипи. Якщо шипи пошкоджені (наприклад, через постійні різкі старти з місця) або виступають нерівномірно, це може спричинити нерівномірне зношування шини або погіршити керованість автомобіля. У такому випадку, деякі водії можуть спробувати видалити пошкоджені шипи.

Деякі також керуються таким фактором, як підвищений шум під час руху, збільшене зношування дорожнього покриття, обмеження щодо сезону використання та вимоги до зберігання. Ці та інші фактори впливають на рішення автомобілістів власноруч зняти шипи з шин, якщо вони не мають можливості перейти на звичайний нешипований варіант.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" вже розповідав, що в Україні внесли зміни до ПДР.

  • Вас також може зацікавити:

Як правильно вибрати вогнегасник в авто: лайфхак для водіїв

Жовте коло з трьома крапками: що означає цей знак на авто

Наліпка з фарою під капотом авто: що вона означає