RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Скоро почнеться сезон кліщів: що треба знати і як захиститися

Сезон активності кліщів, який зазвичай розпочинається з настанням теплих весняних днів і триває аж до пізньої осені, вже наближається. І для того, щоб уникнути зайвої зустрічі з ними, варто ретельно підготуватись.

Тому далі "Апостроф" розкаже, коли кліщі починають бути активними та як від них можна захиститись.

Читайте також: Навесні вже з'являться комахи: лайфхак з фольгою, щоб їх відлякати

Кліщі не просто неприємні - вони можуть бути носіями серйозних захворювань, таких як хвороба Лайма, анаплазмоз/ерліхіоз людини, лихоманка та енцефаліт. Ось що потрібно знати, щоб захистити себе і своїх близьких від цих паразитів.

Місця проживання кліщів

Кліщі вважають за краще вологі та затінені місця, наприклад, лісові ділянки з густими кущами, чагарники, високу траву. Вони чекають своїх "жертв" на кінчиках гілок та трав, простягаючи свої передні лапки для того, щоб зачепитися за перехожих або тварин.

Період активності

Сезон активності кліщів зазвичай починається в теплу весняну погоду, коли температура повітря стабільно тримається вище +5°C. Залежно від клімату регіону, це може бути з кінця березня по квітень і тривати до пізньої осені, іноді до листопада. Найбільша активність спостерігається у весняні та ранньолітні місяці.

Як захиститись від укусу кліща

Для того, щоб захиститися від укусів кліща, краще дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Одяг: носіть світлий одяг з довгими рукавами та штани, заправлені в шкарпетки, щоб кліщів було легше помітити і вони не могли легко дістати до шкіри.
  • Репеленти: використовуйте репеленти проти кліщів на відкриті ділянки шкіри та одяг. Це спеціальні хімічні або натуральні засоби, які використовуються для відлякування комах. Репеленти, що містять ДЕТА, пікарідин або інші активні інгредієнти, можуть ефективно відлякувати кліщів.
  • Обережність на природі: уникайте високої трави та кущів, де найчастіше можна зустріти кліщів. Прогулюйтесь стежками у лісі або парку.
  • Огляд після прогулянки: після повернення з природи краще ретельно оглянути своє тіло, одяг та домашніх тварин на наявність кліщів.

Що робити, якщо кліщ укусив

Якщо трапилась така ситуація, коли кліщ вже вкусив, варто виконати наступне:

  • Видаліть кліща якомога швидше. Чим довше кліщ перебуває у шкірі, тим вищий ризик передачі інфекції. Використовуйте пінцет, намагаючись захопити кліща якомога ближче до шкіри, і обережно витягніть його, уникаючи різких рухів.
  • Дезінфікуйте місце укусу. Після видалення кліща обробіть рану антисептиком.
  • Спостерігайте за симптомами. Якщо після укусу кліща у вас з'являються симптоми, такі як висип, головний біль, лихоманка або втома, негайно зверніться до лікаря.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як проявляється хвороба Лайма після укусу кліща.

  • Вас також може зацікавити:

Кліщі не падають з дерев: лікар розповіла, як захиститися від паразитів у теплу пору року

Павутинний кліщ напав на смородину: чим обробити кущі, щоб врятувати ягоди

Які запахи відлякують павуків та комах: прості лайфхаки, які варто знати