RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Як після вручення повістки правильно пройти ВЛК: українцям описали алгоритм

В Україні триває військовий стан та загальна мобілізація. Військовозобов’язані, які отримали повістку, повинні пройти військово-лікарську комісію для визначення придатності до військової служби.

Як правильно пройти ВЛК, розповіла адвокат Христина Ковцун.

Читайте також: "Будьте послідовними": адвокат пояснила, чому слід поміняти склад МСЕК і ВЛК

В Україні процедура проходження ВЛК чітко прописана і насамперед центри комплектування мають певні обов'язки з отримання інформації, зокрема, з управлінь соцзахисту – щоб з'ясувати, хто є в статусі особи з інвалідністю.

Військовозобов'язані під час проходження ВЛК мають надати свою медичну карту та виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань.

"Після того, як подаються ці документи, для військовозобов'язаного призначають загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз крові на антитіла – ВІЛ, гепатит B, гепатит C, визначають групу крові, резус-належність, проводять рентгенологічне обстеження. Особам, які мають більше ніж 40 років, обов'язково проводять вимір внутрішньоочного тиску і дослідження крові на цукор", – зазначає Ковцун.

Адвокат пояснює, що якщо під час загальних аналізів визначають, що є погані показники, можуть призначити й додаткові обстеження.

А після цього військовозобов'язаного мають оглянути наступні спеціалісти: хірург; терапевт; невропатолог; психіатр; офтальмолог; оториноларинголог; стоматолог; дерматолог; інші лікарі за показаннями.

Після повноцінного проходження медогляду ВЛК має надати висновок, який на сьогодні може бути таким: придатний до служби; непридатний до служби в мирний час, але обмежено придатний під час воєнного стану; обмежено придатний; тимчасово непридатний з переглядом через 6-12 місяців; непридатний до служби з виключенням з військового обліку.

За словами адвоката, якщо військовозобов'язаний відмовляється від проходження ВЛК – це адміністративне правопорушення, і за нього передбачений штраф. Пізніше може бути ще один виклик.

Раніше ми пояснювали, чому депутати не поспішають з новим законом про мобілізацію.

  • Вас може зацікавити:

Нові правила мобілізації: яке обмеження для ухилянтів можуть залишити

Від чого залежить покарання за неявку за повісткою: пояснення ТЦК

Без мобілізації та повісток: де можна безкоштовно пройти військовий вишкіл