RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

"У вас шнурок розв’язався": як відзначають День сміху в Україні і світі

День сміху, який відзначається 1 квітня, є унікальною традицією, єдиним в своєму роді святом, яке знімає рамки серйозності, дозволяючи людям з усього світу вдатися до жартів, пустощів, та невинного обману. Цей день дає унікальну можливість виразити свій творчий потенціал і по-доброму пожартувати над близькими.

Далі "Апостроф" зібрав для вас історію та традиції того, як свято першого квітня відзначають в Україні та всьому світі.

Читайте також: Відкриють нову сторінку свого життя: три знаки зодіаку зустрінуть кохання у квітні

Історія свята

Існують різні теорії про походження Дня сміху. Згідно з однією з них, коріння свята сягає Стародавнього Риму, де відзначали день на честь божества гумору та сміху. Інша теорія вказує на древню Індію, де напередодні 1 квітня святкували день жартів.

Є припущення, що у цих культурах 1 квітня відзначається як частина весняного рівнодення, присвяченого веселощам і розіграшам, щоб привітати весняне оновлення природи.

Одна з історій пов'язує День сміху з введенням Григоріанського календаря. Раніше Новий рік відзначали в кінці березня, а з завершенням святкового тижня припадало на 1 квітня. Однак після реформи французького короля Карла IX, який переніс початок Нового року на 1 січня, ті, хто продовжував святкувати у квітні, ставали об'єктом для розіграшів, що й породило традицію Дня сміху.

Протягом цього тижня – із 25 березня по 1 квітня – французи радісно святкували та весело проводили час. Попри внесені корективи в систему відліку часу, деякі традиціоналісти у Франції продовжували дотримуватися старих новорічних звичаїв. Проте інші використовували цю нагоду для жартів і глузувань, дарували кумедні подарунки і називали тих, хто не в курсі змін, квітневими дурнями.

Поширення свята

До XVIII століття це свято набуло популярності у Європі та її колоніях завдяки англійцям, шотландцям, та французам.

Слов'яни також мали свою традицію відзначати 1 квітня як день, коли пробуджується Домовик після зимової сплячки. Люди веселилися, сміялися, одягались в кумедні наряди, розігрували одне одного, вшановуючи цього домашнього духа.

Святкування та традиційні жарти

Історія свідчить, що традиція грати жарти, розважатися та обманювати 1 квітня є поширеною не тільки в нашій країні, а й за її межами — в Данії, Швеції, Норвегії, Франції, Австралії, США, Індії та інших куточках світу.

Кожна країна відрізняється унікальними традиціями розіграшів в цей особливий день.

В Англії, наприклад, День дурня став відомим завдяки знаменитому розіграшу, коли 1 квітня 1860 року громадянам надіслали запрошення зібратися в Лондоні для участі в церемонії "умивання білих левів". Зібравшись біля воріт замку, люди швидко зрозуміли, що стали об'єктом масового жарту. Відтоді англійці зберегли цю традицію, влаштовуючи витончені розіграші серед друзів.

У Сполучених Штатах цей день відомий завдяки легким і безневинним жартам, як-от "у тебе шнурок розв’язався".

В Шотландії перше квітня відоме як День зозулі, тоді як друге квітня отримало назву День хвоста. Не рідкість у цей час виявити на стільці гумову іграшку, що імітує звуки, схожі на гучні "вибухи".

У Німеччині на 1 квітня заведено уникати роботи й утримуватися від починання чогось нового. Дорослі обмінюються між собою надзвичайно фантастичними історіями, тоді як дітей відправляють за абсурдними речами, як-от молоко голуба чи масло зозулі.

У Португалії святкування Дня сміху відбувається у неділю та понеділок перед початком Великого посту, сьогодні люди традиційно кидаються борошном один в одного.

В Іспанії схожий звичай практикують 28 грудня, на День невинних жертв.

У Франції людей, яких вдалося обдурити, ласкаво називають "квітневими рибами", і поширеним жартом є таємне прикріплення паперової рибки до спини нічого жертви.

В Індії цей час відзначається як Фестиваль Холі, що припадає на 31 березня, коли люди розважаються, розмальовуючи один одного фарбами, закидаючи спеціями, перестрибуючи через вогнища, відзначаючи таким чином настання весни.

Святкування в Україні: звичаї

Припускають, що традиція відзначати День сміху зародилася в Україні з німецьких звичаїв, ймовірно, у XVIII столітті. Іноді його називають днем брехні або Марією-брехухою, на честь святої Марії Єгипетської, чий день пам'яті за юліанським календарем припадає на перше квітня.

В Україні день асоціюється також з давнім віруванням про пробудження злого духа, що змушувало людей вдаватися до жартів і хитрощів, щоб ввести його в оману. Жертвами таких розіграшів часто ставали як члени сім'ї, так і незаміжні дівчата, що обманювали хлопців, демонструючи свої наміри щодо майбутнього заміжжя.

З 1973 року в Одесі кожного року 1 квітня відбувається фестиваль гумору та сатири. З 2009 року ця дата стала офіційним вихідним у місті. Гуморина складається з карнавального параду, пропонує численні концерти та розважальні події, а святкування завершується вечірнім феєрверком.

До сьогодні у нас також залишаються популярними різноманітні жарти, зокрема історії про «білу спину», щось на спині», та різні витівки за допомогою телефону, СМС або месенджерів.

В цей день всім керує прислів’я: "Першого квітня - брехня всесвітня!".

Нагадаємо, раніше ми публікували календар іменин на кожний день квітня.

  • Вас також може зацікавити:

Церковний календар на квітень 2024: на які дати випадають великі свята та поминальні дні

Час щастя і нових звершень: з 1 квітня у трьох знаків Зодіаку відбудуться казкові зміни

Купідон вже готує стріли: ці три знаки у квітні захопить вир кохання