RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Магічний ритуал захистить дім від біди: яке свято 1 квітня і що треба зробити в цей день

1 квітня за новим церковним календарем віряни відзначають день пам'яті преподобної Марії Єгипетської. У народному календарі він також відомий, як Маріїн день. Сьогодні не варто пліткувати чи переїдати, натомість можна провести ритуал, щоб захистити оселю від зла і нечисті

Тому далі "Апостроф" з посиланням на УНІАН розповість про традиції та заборони дня, а також про ритуал захисту.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Історія дня

1 квітня за новим календарем (14 квітня за юліанським календарем) відзначається день пам'яті святої Марії Єгипетської, колишньої грішниці, яка обрала шлях святості.

У V столітті, в Єгипті, Марія Єгипетська розпочала свій життєвий шлях. У віці 12 років вона прибула до Олександрії, де вплуталася в життя блуду, вона жила так до 30-річного віку. Проте все раптово змінилося під час поїздки до Єрусалиму разом з групою паломників до храму Святого Гробу. При спробі увійти до церкви, Марію зупинила невидима сила. Відчайдушно молячись і плачучи перед іконою Пресвятої Богородиці, вона згодом змогла увійти в храм, де почула божественний голос, що обіцяв їй спокій за річкою Йордан.

Відповідно до вказівки, Марія перейшла Йордан і присвятила решту свого життя, цілих 47 років, молитві та покаянню в самоті пустелі. Її самотність була перервана лише зустріччю з ієромонахом Зосимою, якому вона виявила свою історію та попросила принести Євхаристію. Під час їхньої зустрічі на наступний рік, Зосима став свідком чуда, коли Марія перейшла річку по воді, як по суходолу. Згодом, коли Зосима знайшов її бездиханне тіло, він поховав її у могилі, яку вирив лев.

Прикмети

Народний календар прикмет виокремлює на цей день наступні прикмети:

  • сині хмари - до дощу і потепління;
  • грім гримить - буде тепле літо;
  • грім з блискавками - літо буде посушливе;
  • на небі немає зірок - до тепла;
  • сонячна погода в цей день - тепло зберігатиметься ще кілька місяців

Що не можна робити

В цей день не можна сваритись чи створювати конфлікти, а також пліткувати чи ображатись. Крім того, заборонено відмовляти в допомозі тим, хто її потребує.

Сьогодні також краще не об'їдатись. Народні прикмети вказують, що сьогодні не можна вбивати павуків біля вхідних дверей, а хліб краще не різати, а ламати.

Що варто зробити

На день пам’яті Марії Єгипетської, що вважається покровителькою жінок, варто покаятись в своїх гріхах та помолитись з проханням відвезти гріх і благословити на вірність.

Крім того, в цей день можна провести особливий ритуал, що допоможе захистити будинок від зла та нещасть. Для цього варто вимити вхідні двері та повісити на них підкову, головне – ріжками догори.

Нагадаємо, раніше ми публікували календар іменин на кожний день квітня.

  • Вас також може зацікавити:

Зі світлим святом Великодня: красиві привітання зі святом своїми словами

Коли Великдень у 2024 році за новим календарем: дати свята в різних конфесій

Як Великдень відзначають у західних країнах: цікаві традиції свята