RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Чи треба проходити ВЛК тим, хто має "білий квиток": важливі нюанси

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні триває мобілізація, через що військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років повинні уточнити в ТЦКСП свої дані.

Про це пише "Апостроф".

Читайте: Вимагання хабарів і інші проблеми: у Києві починають масштабні перевірки ВЛК

Варто зазначити, що "білий" квиток має походження ще з Радянського Союзу, коли військовий квиток був червоного кольору, а ось непридатним до несення служби видавали якраз світлу "книжечку". Зараз в українській армії такого "квитка" формально не існує, натомість існує певний перелік хвороб, які дають громадянину можливість не бути мобілізованим.

Згідно з Наказом № 402 про Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України, стан здоров'я громадянина поділяється на 4 ступені:

  • не придатний у воєнний час і мирний, виключений з військового обліку;
  • не придатний до військової служби в мирний час, не придатний або обмежено придатний у воєнний час;
  • обмежено придатний у мирний час, придатний або обмежено придатний у воєнний час;
  • придатний у мирний і воєнний час.

Згідно з цими положеннями, чоловіка, який отримав військовий квиток з позначкою "не придатний у мирний і воєнний час", не ставитимуть на військовий облік.

Військовозобов'язаний чоловік може отримати висновок ВЛК "не придатний до несення військової служби", але з переглядом "діагнозу" через деякий час.

Зазначений висновок дають на підставі затвердженого "розпису" хвороб. Працівники ВЛК можуть припускати, що для лікування хвороби, що перешкоджає отриманню статусу "придатний", потрібен термін, зазвичай, від пів року до року. Після цього чоловік має знову пройти ВЛК - або підтвердити свою непридатність до служби, змінити статус на "не придатний", або отримати статус "придатний" та бути мобілізованим.

Нагадаємо, на Буковині правоохоронці затримали працівницю військово-лікарської комісії, яка виписувала людям групи інвалідності за хабарі.

  • Читайте також:

Поки поранені мучаться у чергах: у Києві ВЛК працювали неповний день і затягували огляди

Обмежено придатних зобов’язали пройти повторний медогляд: в законі визначили крайній термін

В Раді заблокували закон щодо повторного медогляду обмежено придатних