RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Поки поранені мучаться у чергах: у Києві ВЛК працювали неповний день і затягували огляди

У Києві фахівці Міністерства охорони здоров'я взялись за перевірку роботи військово-лікарських комісій. Це сталося після різкого збільшення скарг на те, що лікарі не дотримуються електронної черги та дозволяють собі працювати неповний день, що гальмує процес проходження медогляду.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Читайте також: Мобілізація-2024: як зараз ВЛК визначає ступінь придатності

За його словами, Київ вибивається зі статистики про закриття медичних записів.

"Коли людина приходить на медичний огляд для проходження ВЛК, в електронній системі охорони здоров'я відкривається відповідний медичний запис, який повинен бути закритий. Нормативне регулювання цього закриття 4 дні. За січень ми мали 83% завершених випадків, за лютий вже маємо 92%. Водночас є регіони, які вибиваються із загальної статистики. Київ – це типовий приклад", - пояснив він.

При цьому, однією з найбільш критичних проблем у столиці є те, що медики ВЛК залишаються при центрах комплектування, а такого не має бути.

"Людина приходить до центру комплектування. Там проходить медогляд. Після цього її направляють проходити аналізи або якісь інструментальні дослідження. Військовозобов'язаний ходить по всіх закладах охорони здоров'я, потім знову повертається. Такого не повинно бути. Повинен бути чітко закріплений заклад, у якому повністю закривається весь комплекс цих досліджень", - наголосив міністр.

Ще одна проблемна ситуація - відсутність окремих черг та електронних черг. Також медкомісії дозволяють собі працювати, як заманеться.

"Комісії можуть працювати, наприклад, до 14:00, після цього чомусь закриваються і не проводять медичні огляди. Це є порушенням тих норм, які ми прописали", - повідомив він.

Зараз МОЗ зосереджене на організаційних питаннях, які можна вирішити досить швидко.

"У нас є можливості та компетенція перевірити, що відбувається у кожній комісії. За результатами будемо ухвалювати управлінські рішення", – додав голова МОЗ.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Адже, якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" писав, до чого призведе зниження мобілізаційного віку в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Коли призовника можна ув’язнити за неявку в ТЦК: юрист назвав випадки

Часу залишилось мало: до якої дати підприємства мають скласти списки військовозобов'язаних