RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Кому не дадуть відстрочку від мобілізації: з'явився новий перелік

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки продовжує розглядати правки до законопроєкту про мобілізацію щодо питання надання відстрочки та бронювання.

Про хід розгляду поправок розповіла нардеп Ірина Фріз з "Євросолідарності" у Facebook.

Читайте також: Обмежено придатних зобов’язали пройти повторний медогляд: в законі визначили крайній термін

За її словами, розглянули 260 поправок, зупинились на правці 2105. Зокрема, відомо, кому з українських громадян дадуть відтермінування від мобілізації.

Так, комітет підтримав комітетську поправку стосовно доглядачів в наступній редакції:

  • дружина (чоловік) є особою з інвалідністю першої чи другої групи;
  • дружина (чоловік) є особою з інвалідністю третьої групи, встановленої внаслідок відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів чи онкологічної хвороби, розумових, психічних вад чи наявності в таких осіб неповнолітньої дитини/дітей;
  • один із батьків є особою з інвалідністю першої чи другої групи, або один з батьків дружини/чоловіка є особою з інвалідністю першої чи другої групи за умови відсутності інших громадян, які не є військовозобов'язаними і зобов'язані їх утримувати (крім випадків, що самі мають інвалідність та потребують постійного догляду, ув'язнені). У разі відсутності невійськовозобов'язаних громадян здійснювати догляд за особою з інвалідністю першої чи другої групи може тільки одна особа з-поміж військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;
  • члени родини другого ступеню споріднення громадянина з інвалідністю першої чи другої групи, зайняті постійним доглядом за ним (не більше одного та за умови відсутності членів родини першого ступеню споріднення чи їхньої неможливості здійснювати догляд через власну потребу у такому ж догляді).

Водночас комітет не підтримав надання відтермінування деяким категоріям громадян, яких правками хотіли додати до редакції законопроєкту, ухваленого в першому читанні. Так, дехто з них матимуть бронювання.

Відомо, що комітет не підтримав відтермінування для таких категорій громадян:

  • особи начальницького складу НАБУ та ДБР;
  • співробітники МЗС та особи, які мають дипломатичний ранг Надзвичайний та Повноважний Посол;
  • особи - релігійні проповідники, наставники чи інші священнослужителі релігійних організацій. У комітеті вважають, що питання потрібно врегульовувати в законі про альтернативну службу, а не в документі про мобілізацію, оскільки всі громадяни, відповідно до Конституції мають рівні права та обов’язки, не зважаючи на релігійні та інші переконання;
  • працівники позашкільної освіти;
  • неповнорідні братів/сестер;
  • творчі працівники, реставратори, головні зберігачі фондів та керівники національних закладів культури.

Також комітет підтримав відтермінування для осіб:

  • аспіранти всіх форм навчання (бюджетна/комерційна).

Очікується, що наступне засідання відбудеться 25 березня, додала Ірина Фріз.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, яка воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше в Раді висловились щодо відстрочки інвалідам і аспірантам.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація ув'язнених: який варіант пропонує Рада

Від чого залежить покарання за неявку за повісткою: пояснення ТЦК

Депутати, припиніть ділити українців: до чого призведе бронювання за гроші