RU  UA

Що потрібно для контрнаступу і що Україна вже здатна забезпечити сама: озвучено стратегію

Президент України Володимир Зеленський вказав, що українські військові готуються до масштабного контрнаступу проти ворога – план покликаний відвоювати окуповані території, проте для його здійснення Україна потребує більше зброї, F-16, далекобійних ракет, якісніших БпЛА та засобів ППО

Про ці та інші потреби української армії, а також про ситуацію з ворожим озброєнням та пальним на Росії, в етері Апостроф TV розповів експерт з питань авіації Анатолій Храпчинський.

Читайте також: Деякі українські дрони вже зручніші за літаки: удари по російських НПЗ розкрили цікаву деталь

Він вказав, що для нового українського контрнаступу необхідно спершу знищити велику кількість стратегічних цілей, а також отримати достатню кількість зброї і літаків. Він також зауважує на важливості розвитку потужностей протиповітряної оборони.

"Щоб захистити Харків потрібно розвивати сучасну ППО, здатну боротися з балістичною ракетою, – вказує Храпчинський та зберігається важливість ліквідації самих пускових установок: – Проте найважливіше - знищувати пускові установки на території Росії".

Експерт з питань авіації наголошує, що загальна кількість отриманих літаків F-16 не буде названа, проте Україна потребує одразу 3-4 ескадрильї, щоб захистити небо від ворога:

"Про точну кількість отриманих F-16 повідомлятися не буде, щоб не давати інформації ворогу. Для того, щоб опанувати повітряний простір нам потрібно 3-4 ескадрильї по 18 літаків".

Важливим також залишається питання, яке саме озброєння буде на цих літаках: "Деякі ракети дають можливість захоплювати цілі на відстані до 300 км".

"Зараз деякі країни, наприклад, Індія, відмовляються від закупівлі російських літаків, оскільки вони не відповідають заявленим ТТХ і не відповідають вимогам до літаків 5 покоління. В той же час, F-16 - більш досконалі машини, хоча і ранішого часу розробки", – коментує ситуацію експерт.

Він наголошує на тому, що наразі противник не може розробляти нові технології, тому їм залишається лише копіювати вже наявні варіанти: "Наприклад, Шахеди - іранська технологія, Ланцет - ізраїльська. При цьому вони не можуть їх навіть модернізувати".

Стосовно іншого озброєння – Храпчинський вказує на потребу в далекобійних ракетах:

"Безпілотники можуть собою доповнити ракетні озброєння. Проте далекобійні ракети нам все одно потрібні. Зараз розроблені різні типи БПЛА, як великої, так і малої дальності. Накопичений корисний досвід обходу російських РЕБ".

Попри це, він вважає, що Україні потрібні ще якісніші БпЛА, які матимуть змогу ефективно обходити російську ППО: "У нас є такі розробки і вони непогано працюють".

В питанні виробництва дронів зберігається конкуренція, а більшість таких підприємств – приватні: "Серед виробників відбувається конкуренція. Більшість з них - приватні компанії". З огляду на це експерт вважає, що "... є потреба в замовленнях від держави, виділенні грантів. Потрібні прогнозовані закупівлі, які дозволять компаніям планувати масштабування своїх виробництв".

Наостанок авіаційний експерт згадує, як Росія звернулася до Казахстану з проханням надати пальне, сам цей факт свідчить – Росія вже має певні проблеми: "Те, що Росія звернулася до Казахстану з проханням надати пальне, говорить про те, що вони вже відчувають певні проблеми. Удари по НПЗ не дають негайного результату, проте вони виснажують ворога і зменшують його можливості вести війну".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що росіяни втрачають позиції біля Кремінної на Луганщині.

  • Вас також може зацікавити:

Росія почала діяти грубими методами: як змінилася тактика авіаударів після втрати А-50

Американські безпілотники показали провальні результати на полі бою в Україні

"М’ясо проти заліза ніколи не перемагає": в Україні оцінили військовий потенціал Росії