RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Будете збирати урожай вже в травні: як правильно посіяти огірки на розсаду

В підготовці до нового сезону посадки овочів посів огірків на розсаду є одним з перших і важливих кроків. Вирощування огірків із розсади дозволяє значно прискорити збір урожаю, і якщо все зробити правильно, уже у травні можна буде насолоджуватися своїми свіжими огірками.

Тому далі "Апостроф" з посиланням на "Zaxid.net" розкаже секрети для посадки огірків, що забезпечать щедрий та швидкий врожай.

Читайте також: Секрет великого врожаю огірків: що додати в землю перед посадкою та як правильно поливати

Коли висаджувати

Висівати насіння огірків можна починати з січня (для тепличних сортів) і продовжувати аж до квітня (для сортів, призначених для вирощування у відкритому ґрунті).

Щоб вибрати оптимальні дні для посіву огірків на розсаду, можна також скористатися посівним календарем. Зокрема, серед сприятливих днів у квітні будуть такі:

  • для посіву овочевих культур – 1, 2, 5, 6, 10, 11, 14, 15, 21-23, 25-30,
  • для огірків — 1, 2, 10-15, 25, 29-30.

Ґрунт для розсади

Ґрунт відіграє важливу роль для вирощування розсади огірків – їм потрібен пухкий, повітро- та вологопроникний ґрунт. Тому тут важливо уникати субстратів з великою кількістю торфу.

Крім того, земля не повинна бути надмірно кислою. Оптимальним для вибору буде спеціальна суміш ґрунту, або можна зробити таку суміш самостійно. Для цього варто лише взяти:

  • торф,
  • перегній,
  • садовий ґрунт.

Якщо ви вирішили зробити суміш самостійно, не забудьте її потім знезаразити, наприклад, прогріти в духовці або промити розчином марганцівки. Самостійно змішаний ґрунт також потребує додаткових добрив. Наступне дозування розраховано на 10 кг ґрунтової суміші.

  • 6 г сечовини,
  • 10 г суперфосфату,
  • 6 г сульфату калію,
  • 2 г сульфату магнію.

Якщо ж ви обрали вже готову магазинну суміш – додаткові добавки не потрібні.

Підготовка насіння

Перевірка насіння на придатність до висівання вимагає попереднього замочування у сольовому розчині – непридатне або “порожнє” насіння залишиться на поверхні.

Після того, як ви відібрали лише гарне насіння, його слід ретельно промити під проточною водою, а потім замочити на 30 хвилин у 1% розчині марганцівки.

Очищене насіння можна спершу проростити у вологій тканині при температурі +25-30°C протягом 2-3 днів, доки паростки не досягнуть довжини 3-4 мм.

Як сіяти огірки: поради

Огірки, котрі вже встигли прорости, будуть дуже чутливі до пересадки, тому рекомендовано сіяти насіння в окремі ємності. Це допоможе запобігти травмуванню коренів.

Найкраще садити одне пророщене або дві сирі насінини у кожну ємність. Насіння кладуть у ґрунт на глибину від 3 до 5 см. Після посіву посудини розміщують на піддон, поливають, накривають склом або плівкою і тримають у теплі при температурі +23-28°C.

Субстрат необхідно зволожувати двічі на тиждень за допомогою розпилювача. Перші паростки зазвичай з'являються з землі вже через тиждень.

Підживлення огірків

Для підживлення розсади огірків важливо використовувати добрива, багаті на поживні елементи, що сприяють здоровому зростанню рослин. Ось кілька прикладів:

  • Органічні добрива: використання перегною, компосту або старого гною може забезпечити не тільки необхідні поживні речовини, але й покращити структуру ґрунту та здатність утримувати вологу.
  • Мінеральні добрива: важливо обирати добрива з високим вмістом азоту, фосфору та калію, наприклад, універсальні добрива NPK (14-14-14) або інші спеціалізовані для овочів добрива.
  • Органічні розчинні добрива: використання настоїв з трав або зеленого чаю може також дати ефект, якщо поливати рослини подібним відваром.
  • Добрива з кальцієм: огірки часто потребують кальцію, це дозволяє попереджати гниль, тому добрива, що містять кальцій, також будуть корисними.

Потреба в цих та інших добривах може варіюватись залежно від типу ґрунту та особливостей вирощування культур. Тому кожен з цих варіантів потребує уважного та точного дозування. В разі потреби можна звернутися за порадами до інших садівників або агрономів.

Нагадаємо, раніше городниця показала, яку картоплю не слід садити навесні.

  • Вас також може зацікавити:

Буде багато великих качанів: коли краще садити кукурудзу за місячним календарем

Нашатирний спирт і дьоготь: яка обробка картоплі перед посадкою захистить її від шкідників

Що додати у ґрунт під час посіву редиски, щоб отримати гарний урожай