RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вручення повісток і перевірки документів: яким "казкам" про ТЦК не треба вірити

12 лютого президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації. І поки триває весняна мобілізація, у суспільстві продовжують ширитись міфи про ТЦК.

Про найбільш популярні тези розповів "Varosh".

Читайте також: В ТЦК можуть відмовити у відстрочці чоловіку дружини-інваліда: юристка назвала умову

1. Повістка в ТЦК — одразу на "нуль"

Виклик у ТЦК головним чином має на меті поновлення інформації про особу. Основна причина видачі такої повістки - необхідність оновити особисті дані.

Зокрема, згадується, як чоловіки скаржаться на представників ТЦК, які надсилають повістки чоловікам з інвалідністю. Проте дуже часто така інформація просто невідома центру. Тому важливо, щоб чоловіки вчасно оновлювали інформацію стосовно змін в особистому житті, наприклад, про зміни сімейного стану.

Крім того, після огляду військово-медичною комісією і визнання придатним до військової служби, чоловіки не відправляються на фронт одразу. Тих, хто не служив раніше, спочатку направляють на навчання до навчальних центрів, а хто має досвід служби - для додаткового навчання і координації вже у конкретній військовій частині.

2. Військові в ТЦК лише через те, що вони "відкупились" від служби на фронті

"Varosh" зауважує, що ті, хто служить в Територіальних центрах комплектування, мають небойові посади, які також мають бути укомплектовані кваліфікованими кадрами.

Крім того, велика частина тих, хто представляє ТЦК, вже були на фронті, проте за станом здоров’я більше не можуть нести службу саме на передовій. Це можуть бути як ті, хто отримав певне поранення, так і ті, хто пройшли реабілітацію, але не підлягають звільненню.

3. ТЦК не мають юридичного права мобілізувати громадян

Згідно зі статтею 3 Закону про Збройні Сили України, ЗСУ організаційно складаються з різноманітних військових установ, включно з установами, що відповідають за військове управління та мобілізаційну підготовку, і не обмежуються лише бойовими підрозділами.

Положення про ТЦК, затверджене Кабінетом Міністрів, зауважує, що ці центри також належать до системи військового управління, залучені до дотримання законів у сфері військової служби та проведення мобілізації.

4. Виписана на місці повістка не дійсна

Повістка має конкретний зразок, регламентований Постановою Кабміну №1487. Проте там нічого не вказано стосовно місця її виписування чи вручення. З огляду на це вручити повістку можна і за адресою проживання, і на блокпосту чи навіть за місцем роботи.

Лише повністю заповнена повістка з усіма необхідними даними може вважатися дійсною. Деякі дані також можуть бути внесені наперед, щоб не затримувати процес.

5. Перевірка документів громадян співробітниками ТЦК та СП є незаконною

Відповідно до списку осіб, що уповноважені проводити перевірку документів у цивільного населення, до нього належать представники правоохоронних та військових органів, це:

  • СБУ,
  • поліція,
  • Збройні Сили України.

Тому ТЦК та СП, що є частиною системи військового управління і Збройних Сил, також можуть бути задіяні в патрулюванні та здійсненні перевірки документів громадян

6. Ігнорування повістки не принесе відповідальності

Цей міф можна зруйнувати, згадавши ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Там вказано кілька рівнів відповідальності за неявку по повістці:

  • порушення правил військового обліку в особливий період – штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (850-1700 грн);
  • повторне правопорушення – кримінальне провадження за статтею 337 Кримінального кодексу України та штраф (від 3400 до 8500 гривень), або рік виправних робіт;
  • ігнорування мобілізаційного розпорядження (інколи має назву "бойова повістка" чи "повістка на відправку") – від трьох до п’яти років позбавлення волі відповідно до статті 336 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, від чого залежить покарання за неявку за повісткою.

  • Вас також може зацікавити:

Вся інформація йде до ТЦК: які є важливі нюанси реєстрації шлюбу військовозобов'язаним

Міноборони оголосило про новий механізм набору до війська

Весняна мобілізація в Україні: не числом, а вмінням