RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Оновлення статусу: що робитимуть в армії придатні для виконання специфічних завдань

В Україні після повторного проходження ВЛК "обмежено придатні" будуть або "придатними", або "непридатними". Усіх придатних, своєю чергою, поділять на чотири категорії, залежно від стану здоров'я та профпридатностей.

Про це директор Департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова розповіла в інтерв'ю ZN.

Читайте також: Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

За її словами, "придатні" будуть розділені, залежно від ступеня функціональності:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВНЗ), у ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби у ДШВ, морській піхоті, CСО, підрозділах спецпризначення, плавучому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВНЗ);
  • придатні до виконання специфічних завдань.

Після набрання чинності законом про мобілізацію має змінитися вся система призову. Перший етап, який мають пройти всі військовозобов'язані протягом найближчих двох місяців - оновлення даних у військкоматі, щоб ТЦК заповнили реєстр. Далі, коли оновлять дані, військовозобов'язані мають пройти військово-лікарську комісію - повторний огляд у новому законі передбачено для всіх, хто раніше набув статусу "обмежено придатний", а також для людей з інвалідністю.

У Міноборони вигадали додаткові підкатегорії для людей, які можуть проходити службу на небойовій посаді. Щодо тих, хто за станом здоров'я не може проходити службу у ДШВ, морській піхоті чи ССО, але має бойовий досвід, вищу освіту чи інші професійні можливості, передбачена можливість пройти служби у військовому навчальному закладі або ТЦК та СП.

Ще одна категорія, яку згадують у переліку Міноборони - придатний для виконання специфічних завдань. Йдеться, мабуть, про господарські роботи.

Раніше "Апостроф" розповідав, що нового в законопроєкті про мобілізацію для військових та їхніх сімей.

  • Вас також може зацікавити:

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Привілеї для обраних: скільки своїх помічників зможе забронювати нардеп

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроекти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.