RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Розпочався Страсний тиждень: що треба обов'язково зробити напередодні Великодня

Страсний тиждень, що розпочинається 29 квітня Страсним понеділком, є особливо важливим періодом у християнському календарі, що передує одному з найважливіших свят – Великодню. Це тиждень глибокої духовності, відновлення та підготовки до Світлого Воскресіння Хрестового. У ці дні віряни згадують останні дні земного життя Ісуса Христа, його страждання, розп'яття та воскресіння, а також займаються підготовкою до Великодня.

Тому далі "Апостроф", посилаючись на матеріал видання "Главком", розкаже, що варто встигнути за цей час.

Читайте також: Як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024: швидкий рецепт, який вийде у всіх

Страсний тиждень – це рівно сьомий тиждень Великого посту перед Великоднем. В цей час віряни згадують страждання Ісуса Христа.

Цьогоріч Страсний тиждень припадає на наступні дні:

  • починається – 29 квітня;
  • триває – до суботи, 4 травня.

Вже в неділю, тобто 5 травня, відзначатиметься Світле Воскресіння Христове.

Цей період особливо важливий для вірян, тому має кілька заборон стосовно вчинків та рішень, котрі варто уникати. Серед них такі:

  • протягом Страсного тижня не слід споживати м'ясо, молочні продукти, рибу та яйця;
  • у цей період слід уникати будь-яких розваг, включно з танцями та співами;
  • вважається неприпустимим задовольняти інтимні бажання;
  • цей час вимагає відмови від конфліктів та гніву, а також забороняються заздрість та брехня;
  • під час Страсного тижня не можна відмовляти у допомозі, адже вважається, що сам Господь може з'явитися перед людьми і попросити про підтримку.

Крім того, Страсний тиждень має особливий "календар" зі справами на кожен день, які варто встигнути виконати перед великим святом Великодня.

Великий понеділок. Цього дня віряни пригадують старозавітного патріарха Йосипа, якого його брати продали в рабство, і який став уособленням Христа-Спасителя. В цей день на церковному богослужінні читається євангельський уривок. Також це час для домашнього прибирання та роботи на землі. В понеділок дозволено харчуватися лише хлібом, фруктами та овочами.

Великий вівторок. У цей день на богослужіннях згадують притчі та розмови Ісуса в Єрусалимському храмі, включно з пророцтвами про зраду Юдою і відречення Петра, а також навчання про добрі вчинки і Страшний суд. Вівторок – час для підготовки святкового одягу, вибору скатертини та вишитого рушника для Великодньої служби, а також закупівлі продуктів для свята і роботи на землі.

Велика середа. Цього дня Іуда зрадив Христа за 30 срібників. Також віряни згадують про Марію Магдалину, яка омила і витерла волоссям ноги Ісуса. У Велику середу в храмах востаннє відправляється молитва з поклонами, після чого поклони припиняються до Трійці. Також цей день вважається найкращим для сповіді, оскільки справляється покаяння в гріхах.

Великий четвер. Цього дня відбулася Таємна вечеря перед стражданнями Христа. У Великий четвер віряни зазвичай приймають причастя. Цей день, також званий "Чистим", розпочинається з ранніх купань з молитвою, проводиться генеральне прибирання, господарі печуть паски та фарбують яйця.

Страсна п'ятниця. Це найскорботніший день, адже він відзначається розп'яттям Ісуса. У церквах відбувається винос плащаниці, зображення Христа у труні, перед якою віряни складають поклони. Будь-яка праця в цей день заборонена.

Велика субота. Цього дня пригадують про поховання Христа та його перемогу над смертю. На вечірній службі в храмах проводиться Свята літургія, після якої оголошується блага вість про Воскресіння. Субота вечірня стає часом, коли завершується Великий піст, і всі збираються у храм на урочисту службу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому яйце стало символом Великодня.

  • Вас також може зацікавити:

Крашанки у цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками

Повний великодній кошик 2024: у яку ціну українцям обійдуться продукти

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному