RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

У якому випадку чоловіки зможуть отримати консульські послуги: пояснення МЗС

Міністерство закордонних справ України розвіяло низку міфів, які з'явилися після рішення призупинити консульські послуги для українських військовозобов'язаних чоловіків за кордоном.

Про це йдеться на сайті зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Ще одна країна сприятиме поверненню в Україну чоловіків-військовозобов’язаних

Міф №1

Перший міф стосується того, що консульські послуги тимчасово зупинили для всіх чоловіків за кордоном.

У відомстві наголошують, що рішення торкнеться тільки тих громадян, які призовного віку (18-60 років). Нові заяви перестануть ухвалювати тимчасово.

"Після завершення цього періоду прийом заяв триватиме. Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані відповідно до вимог законодавства, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг, отримати свій слот в електронній черзі та потрапити на прийом до консульства", - йдеться у поясненні.

Міф №2

Черговий міф говорить про те, що після такого рішення всі чоловіки призовного віку будуть позбавлені консульської опіки, зокрема, у разі надзвичайних ситуацій.

У МЗС наголосили, що у разі надзвичайних ситуацій (аварій, затримання, стихійних лих і не тільки) чоловікам призовного віку нададуть консульські послуги.

У такому разі консульства не будуть враховувати статус громадян у питанні військової служби.

Міф №3

Третій міф торкнувся конституційності відповідного рішення, адже закон про мобілізацію не набув чинності.

У Міністерстві розповіли, що рішення "вимушене", адже термін розгляду нових заяв може перевищувати термін набрання законності документа про мобілізацію. Консульські послуги призупинили, а не скасували.

Міф №4

Четвертий міф стосується того, що рішення раптово зупинило надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків.

У МЗС зауважили, що всі заяви, подані до 23 квітня 2024 року, продовжать розглядатися в повному обсязі.

"Тому ні про яку раптовість не йдеться, адже заяви, які вже перебували в роботі, продовжили опрацьовуватися. Тимчасово призупинено тільки прийом нових заяв від окремої категорії громадян для уточнення механізмів надання консульських послуг згідно з ухваленим новим законом", - повідомили у відомстві.

Міф №5

Ще один міф про те, що рішення несправедливе щодо тих чоловіків, які перебувають за межами країни на законних підставах чи були змушені виїхати і не є ухилянтами.

У МЗС пояснюють, що після того, як набудуть чинності нові норми уточнення військово-облікових даних, консульські послуги будуть поновлені.

"Якщо чоловік уточнив свої дані та має правові підстави на отримання, відповідно до вимог законодавства, консульських послуг, він отримає таку можливість. Це рівні умови та ставлення держави до чоловіків в Україні та за кордоном", - йдеться у повідомленні.

Міф №6

Останній міф стверджує, що рішення порушило міжнародні конвенції із захисту прав людини.

У Міністерстві вкотре нагадали, що рішення ухвалене на нетривалий період і невдовзі прийом нових заяв поновлять.

"Ні про яке порушення прав людини в цьому випадку не може йтися, адже кожна держава оновлює і уточнює своє законодавство", - наголосили в МЗС.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що уряд змінив правила одержання паспорта громадянина України для військовозобов'язаних чоловіків за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

Українцям за кордоном обмежили права: в Раді вимагають пояснень, юристи критикують рішення

Нові правила мобілізації: що треба знати українцям, які знаходяться за кордоном

Зміни для українців за кордоном: як оновити дані у ТЦК і що вимагатимуть у юнаків