RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Великий вівторок: що суворо заборонено у другий день Страсного тижня

В Україні триває Страсний тиждень, що знаменує наближення Великодня – сьогодні, 30 квітня, віряни відзначають другий день, що є Великим вівторком. В цей день існують особливі традиції та заборони, яких мають дотримуватись віряни.

Про це далі розкаже "Апостроф".

Читайте також: Одягніть сьогодні яскравий одяг: яке свято 30 квітня і що не можна робити в цей день

На що сьогодні звернути увагу

Великий вівторок відзначається у Страсний тиждень, в цей час християни згадують біблійні події та вчення Ісуса, маючи на меті внутрішнє оновлення і духовний розвиток.

Цього дня віряни зосереджуються на історії, де Ісус викрив лицемірство фарисеїв і книжників, акцентуючи на значенні особистої віри. Крім того, вважається, що саме у вівторок Ісус прибув з Віфанії до Єрусалима, де у храмі він ділився важливими настановами про духовну відданість, неминучість Судного дня та вказував на необхідності постійної готовності до цього дня.

Таким чином, основна мета Великого вівторка – закликати вірян підтримувати духовну чистоту не лише під час святкових днів, а й постійно дбати про свої духовні цінності та християнські ідеї.

Великий вівторок: традиції дня

Серед традицій відзначання цього дня – підготовка до Великодня. Зазвичай, у другий день Страсного тижня господарі починають збирати необхідні продукти і планувати святкове меню.

Це також час для того, щоб довести до ладу та випрати домашній одяг, а зношені речі віддати тим, хто цього потребує. Вважається, що нові покупки можливі лише після цього.

На Великий вівторок починається також традиційне розписування писанок. Важливо створити для цього спокійну атмосферу, оскільки процес має велике сакральне значення і потребує зосередженості.

Що заборонено робити у Великий вівторок

Великий вівторок має особливі заборони. Цей день також вимагає від вірян суворого дотримання посту, включаючи утримання від м'ясних і молочних продуктів, алкоголю. В ідеалі, слід вживати переважно сирі рослинні продукти. Допускається споживання хліба, солі, свіжих овочів та фруктів, горіхів, сухофруктів та меду.

Зважаючи на те, що цей тиждень присвячений духовному очищенню, велике значення має уникнення конфліктів і сварок. Вірянам радять слідкувати за думками, які вони висловлюють, уникати нецензурної лексики та підвищених тонів.

У Великий вівторок також заборонено організовувати застілля або святкові зібрання, а весільні церемонії в цей період не проводяться. Церкви не вінчають молодят, також рекомендується утриматися від відвідування цвинтарів.

Всі ці заборони спрямовані на сприяння духовній зосередженості та підготовці до наступних великих свят Страсного тижня.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яку погоду чекати на передвеликодньому тижні.

  • Вас також може зацікавити:

Що приготувати на Великдень: три рецепти смачних пасок від Лізи Глінської

Святкове меню на Великдень-2024: приготуйте ніжну буженину з телятини у духовці

Не лише сіль: що додати у воду при варінні яєць, щоб вони добре чистилися