RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

Лев, орел, бик, смоковниця та плуг: вчений розкрив загадку давніх ассирійських символів

Ассиріолог запропонував нове тлумачення набору храмових символів, які були загадкою більше століття. Стародавні символи, знайдені в 2700-річному храмі в місті Дур-Шаррукін в сучасному Хорсабаді, Ірак, включають лева, орла, бика, фігове дерево та плуг.

Про це розповідає Аrkeonews.

Читайте також: Археологи виявили в затонулому кораблі новий вид амфор: для чого їх використовували

Стародавнє місто Дур-Шаррукін, що означає "фортеця Саргона", було резиденцією царя Саргона II, правителя Ассирії з 721 по 704 рік до нашої ери. Його шанували як великого царя, який заснував династію Саргонідів, яка проіснувала ще одне століття до розпаду Неоассирійської імперії. Він був меценатом і особливо любив споруджувати пам'ятники.

Стародавні символи складається з лева, орла, бика, фігового дерева та плуга, і ці символи були видні на храмах по всьому стародавньому місту. Багато дослідників намагалися витлумачити їх значення. Дехто вважає, що вони схожі на єгипетські ієрогліфи, своєрідне вираження імперської влади чи навіть ім’я царя.

Ассиріолог Мартін Вортінгтон запропонував переконливий аналіз цих символів, який може повністю змінити наше уявлення про стародавню месопотамську іконографію.

Доктор Вортінгтон висунув новаторську гіпотезу: послідовність із п’яти символів може вказувати ім’я Саргона, водночас представляючи певні сузір’я.

"Вплив п’яти символів полягав у тому, щоб ім’я Саргона залишилося на небесах назавжди – це був хитрий спосіб зробити ім’я короля безсмертним. І, звичайно, ідея знатних людей, які пишуть своє ім’я на будівлях, не є унікальною для стародавньої Ассирії…", - зазначає вчений.

Раніше ми розповідали, що вчені виявили невідомого раніше жука, що жив за часів динозаврів.

  • Вас може зацікавити:

В Індії натрапили на древніх ідолів: місцеві жителі заговорили про знак від Бога. Фото

Сахара колись була зеленою: вчені виявили цікаві наскельні малюнки, яким 4 тисячі років. Фото

Вчені розшифрували пошкоджені Везувієм рукописи і розкрили місце поховання Платона