RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Зеленський дозволив відправляти на фронт засуджених: що відомо

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дає дозвіл деяким категоріям увʼязнених добровільно мобілізуватися до лав збройних сил в обмін на дострокове звільнення.

Про це повідомили на сайті Верховної ради України.

Читайте також: Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Законопроєкт №11079-1 "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисту її незалежності та територіальної цілісності" передбачає надання можливості лише деяким ув'язненим, які вчинили не серйозні правопорушення.

Не матимуть права мобілізуватися

  • засуджені за умисне вбивство;
  • ув'язнені, що вчинили зґвалтування;
  • засуджені за сексуальне насильство;
  • ув'язнені за злочини проти основ національної безпеки;
  • терористи теж не матимуть такої можливості.

Також корупціонерам не дозволятимуть замінити покарання на можливість воювати.

Як ув'язненим скористатися цим законом

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом. Щоб потрапити в суд, засуджений повинен повідомити установу виконання покарань, про своє бажання проходити військову службу за контрактом.

Після цього організовується проходження ув'язненим первинного медичного огляду у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України та інших закладах охорони здоров’я державної чи комунальної форми власності.

Як будуть пильнувати за ув'язненими

"Адміністративний нагляд за особами, звільненими з установи виконання покарань з підстав, визначених статтею 811 Кримінального кодексу України, здійснюється командиром військової частини, в якій особа проходить військову службу. Особи, щодо яких встановлено адміністративний нагляд, беруться у військовій частині на окремий облік у військовій частині", - пояснюється в законопроєкті.

Раніше "Апостроф" писав про те, навіщо потрібна мобілізація ув'язнених.

  • Вас може зацікавити:

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

"Скоро зупиниться громадський транспорт і водоканал": мер Дніпра розніс вщент бронювання від мобілізації

В Україні запускають застосунок Резерв+: як можна оновити дані ТЦК і до якого числа

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.